• İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Körlük Üzerine Birkaç Değerlendirme

Körlük Üzerine Birkaç Değerlendirme
Kitaphaber Okuma İstanbul Grubu Toplantısı, Jose Saramago'nun Körlük adlı eserinin değerlendirmesini gerçekleştirdi. Zengin görüşlerin hararetiyle kaosu irdeleyerek dolu dolu geçen toplantımız, ufuk açıcı kazanımlarla tamamlandı.

Jose Saramago, Körlük eserini kızı Violante'ye ithafen başlar. Sonrasında Nasihatler Kitabı'ndan "Bakabiliyorsan, gör. Görebiliyorsan, fark et." alıntısıyla düşünce açılımı yaparak esere etkili bir giriş yapma amacını: Körlük'ün Platon'un Devlet adlı esere atıfta bulunduğunu düşündürmektedir. Eseri bu açıdan da değerlendirmek Saramago'nun niyetini anlamamızda yararlı olacaktır.

Saramago, bilinmeyen bir ülkenin bilinmeyen bir şehrinde trafik lambasını bekleyen bir karakterin; beyaz ışık diye tanımlandığı körlüğe tutulur. O an süt beyazı bir ışık körlüğü salgın halinde tüm kente hâkim olmaktadır. Beyaz körlük olarak adlandırılan bu körlüğün nasıl bulaştığı anlaşılamamaktadır. Körlüğe tutulmamaktan kaçılamadığında kent karantinaya alınmaktadır. Saramago, kakotopya olarak nitelendirebileceğimiz bu eseriyle aslında ters ütopik bir toplum kurgular. Bu anlayışının anti tezini, distopik türün sınırlarında aktarmaktadır. Kurgulanan kent, otoriter bir toplum modelidir. Baskıcı bir sistem içinde yönetilir. Körlük salgınının yayılmasıyla kötüyü, karamsarlığı ve tüm olumsuzluğu kurgulayarak aktardığı kötü, hastalıklı ve anormal bir toplum üzerinden kaosu aktarmaktadır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/korluk-uzerine-birkac-degerlendirme-k5689.html

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim