• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Köseoğlu'dan şehirlerin ruhunu yansıtan kitap Kaynak: Köseoğlu'dan şehirlerin ruhunu yansıtan kitap

Köseoğlu'dan şehirlerin ruhunu yansıtan kitap Kaynak: Köseoğlu'dan şehirlerin ruhunu yansıtan kitap

Kitabın birinci bölümü olan Gökte Yapılan Şehirler Bölümü'nde Kudüs, Konya, Şam, Şanlıurfa ve Bursa'dan bahsediliyor. Umran Şehirler bölümünde ise Üsküp, Kütahya, Aksaray, Tokat, Amasya, Balıkesir şehirleri anlatılıyor. Kitabın son bölümü olan Şehirden Uzakta Şehre Yakın bölümünde ise İznik, Tuzgölü ve Ereğli ilçelerinden bahsediliyor. Kitapta anlatılan şehirlerden fotorğraflara da yer veriliyor.

ŞEHİRLERDEN FOTOĞRAFLARA YER VERİLDİ

Kendini Arayan Şehir isimli şehir kitabında Türkiye'nin ve Konya'nın tanınmış fotoğraf sanatçıları İbrahim Dıvarcı, Mustafa Efe Baki, Ahmet Kuş, Güven Kemerkaya, Yunus Emre Altuntaş, Mehmet Kurtoğlu, Yasin Karakuş. Hüsrev Emin, Raşit Keskin ve Mustafa Cambaz'ın fotoğraflarına yerine verildi. Ayrıca Konya, Balıkesir, Aksaray, Kütahya, Ereğli belediyelerinden de fotoğraflar kitapta kullanıldı. Kitapta ayrıca çeşitli minyatürlere de yer verildi.

GEZDİĞİMİZ YERLERDE RUH ŞEHRİMİZİ ARIYORUZ

Kendini Arayan Şehir kitabının büyük bir emekle hazırlandığını ve amacının gittiği şehirlerini ruhu nu yansıtmk olduğunu dile getiren TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, şunları söyledi: "Bir şehre niye gidiler? Gezdiğimiz gördüğümüz şehirlerde nedir aradığımız? Bazı şehirler kanımıza karışır, bir parçamız olur, kendimizi buluruz sokaklarında dolaşırken. Hz. Mevlana, 'insan aradığıdır' diyor. Belki biz de gezdiğimiz şehirlerde kendi ruh şehrimizi arıyoruz. Gezdiğimiz şehirlerde o şehri bilen yol arkadaşlarım rehberlik etti bana. Şehrin künhüne vakıf olabilmek için neyi arayacağımı ve nasıl görebileceğimi bilge yol arkadaşlarımdan öğrendim. Büyük kaşiflerin yüreklerinde hissettikleri heyecanı hissettim her çıktığım yolculukta. Dilini, sesini, rengini, mazisini, efsanesini, tarihe tanıklığıhnı binlerce yıllık ruhaniyetini merak ettim o güzel şehirlerin. Taşlara sinmiş seslere kulak verdim, çeşmelerin sulara öğrettiği şarkıları dinledim. Yaz sıcağında bir mabedin serin gölgesinde aradım ruhumdaki şehrin kapılarını."

ŞEHİRLERİN HAFIZA MEKANLARINDA KENDİMİ ARADIM

Her medeniyetin kendi özgü derin izlere sahip olduğuna dikkat çeken Köseoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Medeniyet her şeyden evvel derin maziden gelen bir kültür yığılması, bir kültür toplanmasıdır. Bir yığılmanın başında şehir ve mimari eser gelir. Çünkü nesilleri asıl terbiye eden onlardır. Her mimarlık eseri bulunduğu şehrin hayatını bir ev tanrısı gibi farkına vardırmadan idare eder. Onların kalabalığı ruhumuzda öyle bir konser yapar ki, ömrümüzde bir kere olsun onu dinlemek fırsatını bulursak, bir daha kaybetmemek şartıyla kendimizi bulmuş oluruz. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şehirlere yüklediği bu derin kavramı kavrayabilmem için o şehirlerin terbiyesinden geçmem gerekiyordu. Ancak o zaman kendimi bulabilecektim. Ancak o zaman kendini arayan şehirlere duyurabilektim sesimi. Şehrin hafıza mekanlarını aradım seyahatlerimde. Şehrin hafızası ne kadar diriyse şehirlinin de hafızası o kadar canlıdır. Bilinmelidir ki şehirle şehirlinin ilişkisi mekanlardan vareste değildir. Şehrin dünüyle bugününü bir köprü gibi birleştiren mekanları korumanın toplumsal hafızayı korumakla eş değer olduğunu herkesin anlamasını isterim."

Devamı: https://www.tybkonya.org.tr/koseogludan-sehirlerin-ruhunu-yansitan-kitap-2252h.htm

 

 

Bu haber toplam 401 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim