• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Kültür Mücadelesinde Yolda Bir Adam: Şakir Kurtulmuş

Kültür Mücadelesinde Yolda Bir Adam: Şakir Kurtulmuş
Franz Kafka'nın sık sık aklama takılan bir aforizması var. "Tabiatımız gereği onlardan azade olmasak, boş verip de geçemeyeceğimiz meseleler vardır." (Kafka, 2019)

İnsanın gücünün fevkinde olan işlerin, fiillerin ve beklentilerin yaratılmış tabiatı gereği, Allah'a mahsus olduğuna dair güçlü veriler var. Bu iki cümle bize yönelik bir teşvik ve aslında insanoğlunun yapabileceklerini yapması hususunda bir uyarıcı hükmündedir. Çünkü herkes yapabileceğinden mesuldür. Zira "Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez." (Yazır, 2019)

Yukarıdaki girişi Şakir Kurtulmuş'un Çiçekler Hiç Solmasın (Kurtulmuş, 2023) kitabı için hazırladığım notları bir yazıya dökmek için yaptım. Şakir Kurtulmuş'un kültür mücadelesi hız kesmeden, ara vermeden, mola almadan devam ediyor. Elbette olması gereken de bu. Çünkü biz toplum olarak kültür mücadelesini bir asır evvel kaybettik. Şimdi eli kalem tutan, kendi tarihi ve kültürü için söylenecek sözü olan herkesin aynı şekilde hız kesmeden, ara vermeden, mola almadan mücadeleye katılması, hâlihazırda bu mücadelenin içinde olanların da devam etmesi gerekiyor. Çünkü bu mücadele siyasete bırakılamayacak kadar ulvi bir meseledir. Bu meseleden sorumlu olanlar sorumluluk hissedenlerdir. Üstat Sezai Karakoç'un "Diriliş" düşüncesinde olduğu gibidir mesele. Diriliş eri olmak için belge doldurulmaz, diriliş eri olmaktan çıkılmaz ve istifası yoktur. Çünkü bu iş bir gönül meselesi olup resmi bir duruma bağlı değildir. "Cihadı, sadece savaşta, cephede silâhla çarpışmak biçiminde yorumlama gibi bir dar ve sınırlı anlayışa saplanmamalı. Kültür ve medeniyet savaşını da öncelikle borç olan savaşa katmalı. Daha doğrusu bu tür savaşı, o savaşın içinde düşünmeli." (Karakoç, 2022)

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/kultur-mucadelesinde-yolda-bir-adam-sakir-kurtulmus-k5925.html

Bu haber toplam 189 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim