• İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

Kutsalın Buharlaşması

Kutsalın Buharlaşması
Davut Bayraklı, Kitab-ı Mukaddes üzerine kaleme aldığı eleştirilerini “Kutsalın Buharlaşması” adıyla kitaplaştırdı.

 “Kutsalın Buharlaşması” aceleye getirilmemiş, güçlü ve ikna edici argümanlarla işlenmiş bir kitap. Bayraklı, tarihsel konuların teknik ve bilimsel yorumlanmasıyla bilgi güvenilirliğini arttırmakla kalmayıp, insandaki merakı tatmin etme noktasında da başarılı bir anlatı ortaya koymuş.

Kitap, Kitab-ı Mukaddes’e dair eleştirileriyle bilimsel bir metnin soğuk duvarlarına yaslanmaktan uzak, akıcı bir üsluba sahip. Bayraklı’nın özellikle yer yer gündelik dile ait ifadelerin tarihsel arka planına dair sunduğu bilgiler oldukça etkileyici. Bu detaylar okuma zevkini artıran gücüyle metne sarılmanızı sağlıyor.

Örnek olarak “İlk taşı günahsız olanınız atsın” şeklindeki ifadeyi verebiliriz. Bu çarpıcı ifadenin tarihsel bir gerçekliği olduğunu düşünürdüm. Kitapta bu ifadenin uydurma olduğunu öğreniyoruz. Hikâyesi ise şöyle: Bir gün İsa, Zeytin Dağı’na gitti. Ertesi sabah erkenden tapınağa döndüğünde, bütün halk O’nun yanına toplandı. İsa oturup onlara öğretmeye başladı, içtenlikle dinleyenleri aydınlatan sözler sarf ediyordu. Fakat bir gün, din bilginleri ve Ferisiler, zina ederken yakalanmış bir kadını getirdiler. Kadını orta yerde durdurarak İsa’ya, “Öğretmen, bu kadın tam zina ederken yakalandı” dediler. Ardından sinsi bir şekilde sordular, “Musa, Yasa’da bize böyle kadınların taşlanmasını buyurdu, sen ne dersin?” İsa, insanların niyetini anlayarak onları denemek isteyen bu kişilere karşı bilgece bir tavır sergiledi. Eğilip parmağıyla toprağa yazı yazarken, onlara şöyle dedi: “İçinizde kim günahsızsa, ilk taşı o atsın!”. Bu sözleri işitenler, yaşlılar dâhil, birer birer utanç içinde dışarı çıktılar. İsa ve kadın baş başa kaldılar. İsa, kadına sordu: “Kadın, nerede onlar? Hiçbiri seni yargılamadı mı?” Kadın titreyen bir sesle, “Hiçbiri, Efendim” dedi. İsa, gülümseyerek, “Ben de seni yargılamıyorum. Git, artık bundan sonra günah işleme!” dedi.

Devamı: https://www.edebifikir.com/kitap/kutsalin-buharlasmasi.html

Bu haber toplam 184 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim