• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

La Galibe İllallah diye haykıran saray: El Hamra

La Galibe İllallah diye haykıran saray: El Hamra
Güneşin doğduğu topraklardan battığı topraklara doğru gidiyorum. Sokaklarındaki turunç ağaçlarının ve yasemin çiçeklerinin kokusunu içime çekerek yürüyeceğim şehre; İspanya’nın Granada şehrine.

Granada Endülüs Emevileri’nin son kalesi. Magala, Cordoba ve Sevilla düştükten sonra El Hamra ile dayanan son şehir. Granada, Gırnata kelimesinden geliyor. Gırnata da “nar” anlamına geliyor burada. Bolluğun, bereketin, güzelliğin şehri. İspanya bayrağının alt kısmında küçücük bir nar var. İşte o nar Granada'nın Müslümanların elinden çıkıp işkencelerle İspanyol Hristiyanların eline geçmesinin zaferini(!) temsil ediyor. Şehri keşfetmek çok güzel. Granada İspanya'nın en genç nüfuslu şehri. Gitarın ve bembeyaz evlerin arasında şarkı söyleyen İspanyolların şehri.

Granada’yı bizim için kıymetli kılan kocaman bir hazine var burada. Her bir sütununun, her bir taşının, her bir duvarının Rabbini zikrettiği, Endülüs’ün incisi, dünya İslam mimarisinin ulaştığı en büyük mertebelerden birisi: El Hamra Sarayı.

Endülüs Emevi mimarisinin ihtişamı

Yapımı 250 yılda tamamlanan sarayın girişinde askerler saray inşaatına girecek olanları durdurur, “Buraya İslam’ın beş şartı bilinmeden girilmez” derlermiş. İçeri girdiğinizde Endülüs’ün akıllara durgunluk verecek o muazzam taş oymacılığı sanatıyla büyülenmeye başlıyorsunuz ki, tam o anda attığınız her adımda size eşlik eden taşlardan daha da büyüleyici olan bir şey karşılıyor sizi; “La Galibe İllallah” yazıları. Endülüslü mimarların 250 yılda biten işçiliklerinden değil, her bir duvarın üstünde, her bir sütunda, bütün noktalarda bu cümlenin yazıyor olması sarayı hâlâ ayakta tutuyor: “La Galibe İllallah” / “Allah'tan başka galib yoktur.” Dedeleri Tarık bin Ziyad’ın terbiyesinin nesillere aktarılmış hali olan Berberî askerler buraya çalışmak için girdiklerinde Allah'tan başka galibin olmadığını tasavvur etsinler diye... Sultan kibre kapılmasın diye… Endülüs düşmüş düşmesine de, El Hamra ebediyete kadar tüm sütunlarında Allah'tan başka galib olmadığının hatırlatılması hürmetine ayakta kalacak.

“Dünyada cennetten bir köşeyi nasıl anlatırız”ın mimari yapıda vücut bulmuş hali El Hamra. Endülüs Emevi mimarisinin ihtişamına dayanamayan V. Carlos, El Hamra'ya nazire olsun diye sarayın bahçesine kendi adını taşıyan bir saray yaptırmış. Collessium tarzı saray tamamen gotik ve barok mimari ile donanınca kimse dönüp de bakmamış Carlos'un sarayına. Çünkü El Hamra 250 yılda biten, yüzlerce Berberi işçi, mimar, usta ve sanatkarın elinden çıkmış; her bir taşına Rabb'in büyüklüğünü asla unutmamak için 'La galibe illallah' yazılan bir saray.

Saray yapılırken Kurtuba işgal altındaydı

El Hamra'ya girince ilk olarak bir havuz karşılıyor insanı. Deniliyor ki bu havuz, suyunun çıktığı yerden itibaren Emevi sultanlarına doğumu, aktığı yerde hayatı ve döküldüğü yerde ölümü hatırlatıyor. Bir de “Böbürlenme sultanım senden büyük Allah var, bu dünyanın ahireti de var” mesajını veriyormuş. Ardından sultan makamına geçiliyor. Sultan makamı El Hamra içinde korunmuş nadide yerlerden birisi. Burası ince bir matematikle tasarlanıyor. Buraya giren konuklar güneşin geliş açısına göre hazırlanan sultan makamında sultanı hemen görmüyorlar. Arkadaki güneş gözleri o kadar kamaştırıyor ki sultan sadece bir siluet olarak görülüyor. Gelen konuğun gözleri güneş ışığına alışmaya başladıktan sonra yavaş yavaş sultanı görmeye başlıyor. Sekiz asır bu topraklarda İslam'ı yaşayan Granada, şimdi sadece burada yad edebiliyor anılarını.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/la-galibe-illallah-diye-haykiran-saray-el-hamra-h19299.html

Bu haber toplam 1157 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim