• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Leyla Şerif Emin: Milletinin Şairi

Leyla Şerif Emin: Milletinin Şairi
Bir yandan Balkanlar diğer yandan Milli Mücadele, böyle bir dönemde yetişen şairin yazacağı her şiir elbette ki konusu vatan üzerine olacaktır.

Şahsen yazdığım ilk şiir ne zamandı diye sorduklarında  verdiğim cevap Yugoslavya’nın dağılması başladığında yaşım on iki olduğunda Ah Bosna diye yazdığım ve Birlik gazetesinde yayımlanan şiirimdir diyorum. Hâlâ korurum o şiirleri. Savaşın şiire olan etkisi çok başka. Gönül isterdi ki konu savaş olmasın ama barışı ve bağımsızlığı isteyenlerin kalemi de bazen ister istemez ona yöneliyor.

Nasıl bir şair Akif?  

Şairin şiir yazması için bir şiarı var, o şiarın içinde de şuur var. Böyle bir şair Akif, şiir neşretmek için  şiarı (tutulacak yol, ülkü,ilke) şuurlu (bilinç) bir şair. Nitekim İstikâl Marşını da yazmak böyle bir şaire nasib oldu. 

1921 yılında Maarif Vekaleti tarafından milli marş yarışması düzenlendi. Yarışmaya yüzlerce şiir katıldı. Ama Mehmet Akif yoktu çünkü milletin başarılarının parayla övülemeyeceğine inanıyordu. Ki kendisi de bu ödülün ücretini almamıştır. 

Mehmet Akif’in yarışmaya katılmaması başta Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey olmak üzere birçok kişinin dikkatini çekti. Zaten yazılan 724 şiirin hiçbirinde milli marş olabilecek potansiyel görülmemişti. Bunun üzerine 5 Şubat 1921 tarihinde Hamdullah Suphi Bey Mehmet Akif’e bir davet mektubu yazdı. Bu durum Mehmet Akif’in kararının değişmesine ve Taceddin Dergahındaki odasına çekilip marşı yazmaya başlamasına vesile oldu. Mecliste onaylandı, Mustafa Kemal Atatürk mecliste  odasına ayrılıp şiiri okuyunca ona hayran kalmış. Böylesi hiç yazılmadı demiştir. Öyle ki İstiklâl Marşı mecliste ayakta dinlenilmiş ve 12 Mart 1921 yılında Birinci Türkiye Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. 

Istiklal Marşı Türkiye Cumhuriyetı’nin ilk marşı ve Akif’in dediği gibi Allah bir daha bu millette İstiklal Marşı yazdırmasın. Çünkü Akif kocaman bir coğrafyanın evlâdı olarak doğmuş, toprak değil vatan kaybedilen yerlerden Çanakkale gibi bir savaşın da şahidi olup bu milli mücadelenin içinde kalemi ile mücadele etmiş.

Bu konuyu yazarken birçok ülkenin marşlarına baktım, Akif’in İstiklal Marşı sadece marş değil aslında, diğerleri evet marş ama bunda şiarı milli şuur ile bezenmiş bir şiir var. 

Devamı: http://www.mucerret.com/yazarlar/milletinin-sairi/

Bu haber toplam 374 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim