Gerçekten de yeryüzünde kalıcı iz bırakmış kadim medeniyetlerin çağları aşan sembolik eser ve izleri olduğu bilinen bir gerçektir.
İlk İslam devletlerinin ortaya koyduğu sembolik eserlerin merkezinde ilim adamları, kitaplar ve kütüphaneler vardır. İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin kurucusu Prof.Dr.Fuat Sezgin’in bu vadideki çalışmaları incelendiğinde bu gerçek bütün ihtişamıyla karşımıza çıkar.
Nitekim Müslümanlar Endülüste yaklaşık 800 yıl süren öyle bir medeniyet kurdular ki Avrupa’da radyolojinin kurucusu olan Madam Curie, “Müslüman Endülüs’ten bize 30 kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Şayet yakılan bir milyon kitabın yarısı kalsaydı çoktan uzayda galaksiler arasında geziyor olacaktık. Orada bilim sıfırlanınca, biz yeniden sıfırdan onların yüzyıllar önce keşfettiği şeyleri bulmaya çalıştık ve yüzyıllar kaybettik.” itirafında bulunmuştu.
Avrupa medeniyetini ‘Arapların bir talebesi’ olarak niteleyen Fransız tarihçi ve diplomat Fernard Grenard da Abbasi Sultanı Halife Harun Reşid’in kütüphanesiyle, Kutsal Roma İmparatoru, Charles - Quint’in kütüphanesini karşılaştırmakta ve bu iki medeniyet arasındaki farkı şu ifadelerle ortaya koymaktadır: Kutsal Roma İmparatoru, Charles - Quint’in 900 ciltlik kütüphanesiyle iftihar edilir; hâlbuki daha dört asır önce İspanya’daki halifenin kütüphanesinde 400.000 kitap vardı. Hem tarihler bakımından hem de kendi aralarında mukayese yapmaya kifayetsiz olan bu rakamlar için özür dilerim. Ama bana öyle geliyor ki, Şark’ın henüz düşmediği, Garb’ın çıktığı hesaba katılırsa, bu rakamlar yine de iki dünya arasındaki inanılmaz fark hakkında oldukça doğru bir fikir edinmeye yardımcı olacaktır. (Grenard,1992:31)
Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/medeniyetler-ve-kutuphane-tasavvurlari-h49141.html
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.