Mehmed Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni Burdur’da başladı

Mehmed Âkif 150 Yaşında Bilgi Şöleni Burdur’da başladı
“Mehmed Akif 150 Yaşında Bilgi Şöleni” MAKÜ Konferans ve sergi salonunda, TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın “Türkiye’de Akademinin Mehmed Âkif’le İmtihanı” başlıklı açılış dersiyle başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Eğitim-Birsen Burdur Şubesi, Mehmet Akif İnan Vakfı ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin iş birliği ile düzenlenen program 22 Aralık 2023 tarihinde başladı ve iki gün sürecek.

2-(1)-023.jpg

Programın açılış konuşmasında konuşan Burdur Valisi Türker Öksüz, “Kurucu Gazi Meclis’te Burdur Milletvekili olarak İlimizi temsil eden İstiklal Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy, Burdur için, Burdurlular için her zaman ayrı bir gurur vesilesi olmuştur. Bu vesile ile Mütefekkir gönül insanı Vatan Şairi Merhum Âkif’i bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Mehmet Âkif Ersoy, yaşadığı döneme damga vurmuş inandığı gibi yaşadığı örnek hayatı, eserleri, vaazları, makaleleri, mücadeleci kişiliği ile milletimizin kalbinde taht kurmuş bir karakter abidesidir. İstiklâl harbimizin manevi cephesini oluşturan Mehmed Âkif; çilesini çekmediği hiçbir fikre, hiçbir düşünceye eserlerinde yer vermemiş, İstiklal Şairi sıfatını ziyadesiyle hak etmiş abide bir insandır. Sadece günlük hayatında değil eserlerinde de özü ile sözü, yazdıkları ile yaşantısı arasında tezat bulunmayan, dik duruşu ile doğruluk timsali olan Âkif’in, Türk Milletinin gönlünde yeri her zaman ayrı kalacaktır.” dedi.

3-(1)-016.jpg

Burdur Mehmet Âkif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar da yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Mehmet Âkif Ersoy'un 150. doğum yıl dönümünde, onun bize bıraktığı değerli mirası anıyor, değerlerini var gücümüzle yaşatmaya çalışıyoruz. Akademik çalışmalarımız, öğrencilerimize verdiğimiz eğitim, topluma sunduğumuz hizmetler tüm bunları kurgularken bize miras bırakılan değerler ekseninde hareket ediyoruz. Çünkü bizim için Âkif, sadece geçmişin bir figürü değil, geleceğe ışık tutan bir meşaledir. Mehmet Âkif Ersoy'un yaşamı, bizlere sadece tarihi bir kahramanlığın öyküsünü anlatmaz; aynı zamanda ahlaki değerlerin, fedakarlığın ve cesaretin simgesidir. Onun eserleri, yalnızca edebi bir zenginlik değil, aynı zamanda milli mücadelenin, direnişin ve bağımsızlık ateşinin bir timsalidir.”

Açılış konuşmasını yapan Eğitim-Bir Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Gazze’de yaşanan soy kırıma dikkat çekti.

4-083.jpg

Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Çocukların, kadınların, yaşlıların şehit edildiği ve yüzyılın soykırımın yaşandığı o coğrafyada yaşayanlara selam olsun. İnandığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi yazan, yazdığıyla bir milletin varlık ve bağımsızlık iradesini canlandıran mücadele ve dava adamı İslam şairi Mehmet Âkif Ersoy'u rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz. Mehmet Akif Ersoy, sadece bir şair değil, aynı zamanda bir milli kahramandır. Aziz milletimizin bağımsızlık mücadelesindeki azim ve kararlarını en güzel şekilde şiirleriyle ifade eder. Yüreğimize dokunan bir isim, değerli bir şahsiyettir.”

Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşların  katıldığı bilgi şöleninde Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref başkanı D. Mehmet Doğan açılış dersini verdi.

5-060.jpg

D. Mehmet Doğan yaptığı konuşmada, “Mehmed Âkif’i 150. yaşında bir üniversitede yâd ediyoruz. “Bunda ne fevkaladelik var” denilebilir. 27 Eylül 1999’da Gülhane Askeri Tıp Akademisi açılış dersi dişçi Prof. General (yalçın ışımer) Mehmet Âkif’e, İstiklal Marşı’na esas olarak da bunların fikir arka planına ağır saldırılarda bulundu. “Akif Kur’an’ı Türkçeye çevirmedi, Atatürk’ün ricasını yerine getirmedi diye onu aziz kılanlar şimdilerde Mehmet Âkif Üniversitesi kurma çabasındalar. O üniversiteden çıkan kafalar bilinmelidir ki el-Ezher- kafalı adamlar olacaklar. Arap milliyetçiliğinin adamı olacaklar. Arap’ın adamı olacaklar... Biz bu adamlara ‘Adam sen de’ demeyeceğiz, bu adamları belleyeceğiz.” dedi.

“Tabiî bu konuşmadan sonra Türkiye’de siyasetin akışı, bu lafı söyleyenleri kenara itti, iddialarını çöp sepetine attı. Türkiye’nin sağduyusu galip geldi. Millet İstiklâl Marşı’na ve Mehmed Âkif’e sahip çıktı.” diye konuşan Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“ TYB’nin yıllar süren çabası semeresini verdi ve 2007’de TBMM İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği günün yıldönümünü, 12 Martı milli günlerimiz arasına kattı. Böylece cumhuriyet tarihinde ilk defa bir sivil milli günümüz oldu. Ve işte 9 sene sonra da şimdi Âkif’i andığımız Mehmed Âkif Ersoy üniversitesi 17 Mart 2006’da kuruldu. Demek ki 17 yıl olmuş. Aziz gençler! içinizde Arabın adamı varsa, Arap milliyetçisi varsa el kaldırsın! Evet! Üniversite kuruldu da…Aynı yıl vefatının 70 yılında Mehmed Âkif’i ve kabul edilişinin 85 yılında İstiklal Marşı’nı yad etmek için çabalarımızla Mehmed Âkif yılı ilan edildi. Bunun üzerine bütün valilere ve rektörlere bu yılın en iyi şekilde değerlendirilmesi, şanına layık şekilde geçirilmesi için yazılar gönderdik. Bizden destek ve yardım isteyenlere gerekli desteği vereceğimizi de belirttik. Bir tek vali ve bir tek üniversite rektörü yazımıza cevap vermedi! İşte o yıl Mehmed Âkif Araştırma Merkezimiz ilk Mehmed Âkif bilgi şölenini düzenledi. Bunun için sivil toplum kuruluşlarımıza, belediyelerimize müracaat ettik. Onlarla yaptığımız toplantıda herkes bir şeyler söyledi, mesela başkanımıza danışayım gibi, neredeyse vaz geçmek üzereydik. Bir tek Polatlı belediyesi başkanı yetkili bir temsilci göndermişti. O “Biz her türlü desteğe varız” dedi. Daha sonra bazı sivil toplum kuruluşlarımızın da iştiraki ile ilk Mehmed Âkif bilgi şölenimizi yaptık. Daha sonra peşpeşe 8 bilgi şöleni daha yaptık. 9 ciltlik bir Mehmed Âkif külliyatı ortaya çıktı. Nihayet İstiklal Marşı’nın 100. yılında çabalarımızla TBMM İstiklal Marşı yılı ilan etti. O yıl da 10. bilgi şölenimizi yaptık, külliyat 10 cilt, 3500 sayfaya ulaştı. Türkiye’den ve yurt dışından ilim, fikir ve kültür adamları Âkif’le ilgili yeni bilgiler ve yorumlar ortaya koydular. Üniversitelerde Âkif çalışan hocalarımız çoğaldı.”

D. Mehmet Doğan Burdur Valisi Türker Öksüz ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’a Safahat hediye etti.

“Mehmet Akif 150 Yaşında Bilgi Şöleni”ninde ülkemizin dört bir yanından gelen yazar, bilim adamı ve akademisyenler tarafından çeşitli başlıklarda 16 bildiri sunulacak.

5 oturumdan oluşan programda yapılan konuşmalar ve sunulan bildiriler Mehmet Akif İnan Vakfı tarafından kitap olarak yayınlanacak.

6-048.jpg

D. Mehmet Doğan, Burdur Valisi Türker Öksüz

7-038.jpg

D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar

 

Bu haber toplam 246 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim