• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

“Mehmet Âkif Ersoy milletimiz için çok önemli bir şahsiyettir”

“Mehmet Âkif Ersoy milletimiz için çok önemli  bir şahsiyettir”
Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanlığı, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi iş birliğinde, “İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yılı ve Mehmet Âkif Ersoy'un ölümünün 85'inci yılı” paneli düzenlendi.

KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen panel, Canan Güven Kalaycı sunumuyla saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Açılış konuşması, Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna tarafından yapılan programda, kendisi tarafından kaleme alınan ve gençlere hitaben yazdığı “Gençliğe Sesleniş” adlı şiirini terennüm etti.

Konuşmasında İstiklal marşının yazılım dönemlerine ve onu yazmaya mecbur olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a atıfta bulunarak, vatan coğrafyasının bağrına çöken o acı dolu yılları, genç kuşaklara aktarma ve bir farkındalık oluşturma gayesini esas aldıklarını vurguladı. Sözlerinin devamında, Yunus Emre, Hacı Bektaş’ı Veli, Ahi Evran gibi değerlere de yer veren Tuna, desteklerinden dolayı, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi yetkililerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR tarafından yapılan konuşmada da benzer ifadelere yer verilerek, böylesine anlamlı bir programa, RTEÜ olarak bizleri dâhil eden Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon teşkilatına ve Karadeniz Teknik Üniversitesi yönetimine ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

Program, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’nın konuşmalarıyla devam etti. Mehmet Akif Ersoy'un, İstiklal mücadelesinin sembollerinden biri olduğunu belirten Çuvalcı, "Bizlere ahlaki ve ilmi bilginin yanı sıra mücadeleci kişiliğini yansıtan, ölümsüz eserleriyle örnek olan ve kurtuluş mücadelemize yol gösteren, direnişin timsali, Mehmet Akif Ersoy milletimiz için çok önemli şahsiyetlerden biridir. İnandıkları uğrana yaşayan ve gözünü hiçbir şeyden sakınmayan, yaşadığını olduğu gibi kalemiyle aktaran ve bedelini ödemekten asla çekinmeyen saygıdeğer bir şairimizdir." diye konuştu. Sözlerini, “Mehmet Akif ERSOY, milletimize bıraktığı eşine az rastlanır nitelikteki 100 yıllık bir eser ile medeniyet denilen tek dişi kalmış canavar'ın pençesindeki zulme uğrayan halkımızın özgürlük mücadelesinin simgesi olmuştur. Milli Şairimizin de belirttiği gibi Ülke, millet ve ordumuza atfen ”Sahipsiz olan memleketin batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.” İfadeleriyle tamamladı.

Panel, KTÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülkü ELİUZ, Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet KÖKSAL ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah ŞİŞMAN’ın sunumlarıyla devam etti. Doç Dr. Ahmet KÖKSAL’ın “Mecidiyeden İstiklale Milli Marşımızın Tarihçesi” başlığıyla ve tarihsel örnekleriyle hazırladığı görsel sunumu, Milli Marşların Dünya Çapındaki önemine, İstiklal Marşımızın seçim sürecindeki zorluklarına ve yazımından bestelenmesine kadar geçen tarihsel yolculuğuna değinerek programa zenginlik kattı. Dr. Öğr. Üyesi Gülşah ŞİŞMAN ise Mehmet Akif ERSOY’un aydın kişiliği ile Milli mücadele sürecindeki faaliyetlerine, seyahatleri sonucu edindiği gözlemlerine, inançlı yönüne, insan kazanma çabasına yönelik gözlemlerini dile getirerek katılımcıları aydınlatan detayları paylaştı. Aynı zamanda oturum başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ülkü ELİUZ’un İstiklal Marşı’mızın hitabına yönelik gözlem ve detayları ise panele ayrı bir boyut kattı. İstiklal Marşımızın ilk dörtlüğünde ve ilk vurgusunda yer alan “Korkma” ifadesinin İslami bellek arketipine yönelik bir gönderme vurgusu olduğunu, hicret dönemi Hz Muhammed’in Sevr Mağarasında endişeli gördüğü dostu Hz Ebubekir’e: “Korkma, Üzülme Allah bizimledir” hitabıyla seslenmesine gönderme yaparak kâfirlerin Sevr mağarasını kuşattığı gibi 1918 den itibaren Anadolu’nun kuşatılması ile aynı düzleme taşınan bir söylemin devreye girmesine değindi. Mehmet Akif Ersoy’un “Ey Türk milleti ”Korkma” demek istemesine dair gözlemlerini bu gözlemleri ile dile getirirken adeta bir algısal aktarımla Türk milletine uyarı temelli bir sarsıntı kalıntısının devreye girdiğini söyleyerek milli marşımızın diğer dizeleri içinde yer almış bu gibi benzer detayları yeniden fark etmemizi sağladı. Program, plaket takdimleri ve toplu fotoğraf çekimleriyle tamamlandı.

img-20211213-wa0003.jpgimg-20211213-wa0004.jpgimg-20211213-wa0005.jpg

Bu haber toplam 528 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim