Bu anlayıştan hareketle olmalı ki kimi aklı evveller, kitap okumayı yaygınlaştırma adına, hafif suç işleyenlere, kitap okuma cezası verirler. Oysa kitap okumanın bir cezaya dönüşmesi tam bir trajedidir.
Bu konuyu başka bir zamana bırakarak, insanların kitap okumama nedenleri üzerinde biraz duralım.
Her şahsın kendine has sebep ve mazereti, önüne koyduğu engeli olsa da yaygın olan bazı sözde gerekçeleri sıralayalım:
“Kitaplar Pahalı”
Belki fakir bir insan için ilk bakışta kabul edilecek bir mazerettir. Ancak şunu hemen belirtelim ki, bir öğrenci veya bir sade vatandaşın, kitap okumak için, onu satın alması şart değildir.
Bazı kitapsever arkadaşlarıyla yapacağı bir iş birliği- iş bölümü ile ayda onlarca kitabı okuyabilir. Belirledikleri kitapları, grup arkadaşlarıyla alması halinde, bir kitap parasıyla pek çok kitap okuma imkânı elde edecektir.
Ayrıca hepimiz biliyoruz ki kütüphaneler, kimseden para istememektedir.
Üye olunduğu takdirde yüz binlerce kitap elimizin altındadır.
Bu arada şunu da hemen belirtelim: Bazı yayınevlerinin ve bazı yazarların dışında büyük bir ekseriyetle kitaplar, asla fahiş bir fiyatla sunulmamaktadır. Belki çok az kitap pahalıdır, onlar için de yukarıdaki yöntem bu mazereti gidericidir.
Şunu da unutmamalıyız ki; bazı zevklerimiz için harcayacağımız paralardan yapacağımız kısıntılar da bizim pek çok kitabı almamızı sağlayabilir. “Sanki Yedim Camii”ni yaptıran Keçeci Hayrettin Efendi’nin uygulaması harika bir örnektir: Canı çektiği yiyecekleri yemeyerek, yapacağı harcamayı, vereceği paraları bir yerde biriktirmiş, “sanki yedim” diyerek tasarruf yapmış ve bunun sonucu o paralarla bir cami yapmıştır.
Devamı: https://www.insaniyet.net/kitap-okumamak-icin-bahaneler/
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.