• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Menzile Koşan Süvariler Adlı Esere Dair

Menzile Koşan Süvariler Adlı Esere Dair
Dr. Mümin Ali yazdı…

Balkan Türk Edebiyatı, özelde ise Makedonya Türk Edebiyatı her geçen gün yeni eserler ile bilhassa de öykü türü açısından ortaya koyulan yapıtlarla sevindirici bir şekilde ülke sınırları dışına taşmaktadır. Ayrıca Osmanlı-Türk Edebiyatının devamı kabilinden ve tarihsel bağı açısından Türkiye ile birlikte yürümeye devam eden bir konumdadır. Kaleme alınan bu metinde, ana hatlarıyla yakın zamanda yayımlanan ve ciddi bir okur ile beğeni kazanan Kuzey Makedonyalı öykü yazarı Kurt'un "Menzile Koşan Süvariler" adlı eserine değinilecektir. Bu vesileyle maksat, eserler vasıtasıyla Makedonya Türk Edebiyatını Türk okurlarıyla tanıştırmak, daha yakından tanıtmak ve bazı değerlendirmelerde bulunmaktır. Çünkü Evlâd-ı Fâtihân'da Türkçe olarak kaleme alınan ve neşredilen her eser umut aşıladığı gibi aynı zamanda da bir motivasyon membaıdır.

Öykü, yakın dönem Türk edebiyatı tarihinde münakaşa edilmiş, günümüzde de tartışılan ve tanımına dair farklı görüşlerin mevcut olduğu bir edebî türdür. Öykü tanımında genel kabul görmüş ve mutabık olunan bir yargı olmasa da, edebî bir tür olma açısından ciddi ürünlerin ortaya konulduğu ve canlılığını idame ettirdiği aşikârdır. Sözlüklere bakıldığı zaman öyküye dair bazı tanımların yapıldığı görülmektedir. Güncel Türkçe Sözlük öyküyü "ayrıntılarıyla anlatılan olay" ve "hikâye" olarak izah eder. Öte yandan "öykü" kelimesinin köklerine eski metinlerde "taklit etmek" analmına gelen "öykünmek" fiilinde rastlanmaktadır. Ayrıca Orta Türkçe'de "hikâye anlatma, taklit etme" mânâsına gelen "ötgünç" kelimesi de karşımıza çıkmaktadır (lugatim.com/s/öykü).

Günümüzde öykü alanında hem edebî-estetik değeri yüksek olan metinler verilmekte hem de aynı zamanda teorik manada öykü ve hikâye alanında tanımlarına ilişkin literatürde kaynak eserler bulunmaktadır. Ancak konumuz itibariyle bu meseleye sadece dikkatleri cezbetme manasında değinilmekle yetinilmektedir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/menzile-kosan-suvariler-adli-esere-dair-k5949.html

Bu haber toplam 115 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim