• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

“Mizah Zayıfın Silahıdır”

“Mizah Zayıfın Silahıdır”
Mizah yazarı Durdu Güneş, TYB Ankara Şubesi’nin 12.10.2019 tarihinde düzenlediği söyleşide mizahın tarihçesini, mizah çeşitlerini, mizahla komiklik arasındaki derin farkları anlattı.

Program TYB Ankara Şube Başkan Mehmet Sait Uluçay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Uluçay, düşündüren mizahın toplumsal eğitimde önemli bir araç olduğunu belirterek,  bunun da en önemli örneğinin Nasrettin Hoca’nın mizah anlayışının olduğunun altını çizdi. Yazar Durdu Güneş’in de düşündüren mizah noktasında değerli eserler verdiğini söyleyen Uluçay, yazarın söyleyişide kaliteli mizah konusunda bilgiler sunacağını ifade etti.

Mizahta düşündürme var

Yazar Durdu Güneş ise, sohbetine hayatın her alanında mizah olduğunu söyleyerek başladı. Mizahın Hititler döneminde eğlence şenlikleriyle başladığını, tarihi süreç içinde farklı aşamalardan geçtiğini belirterek, “Mizahın içinde gülme var.  Düşündürme var. Bir mevzuyu mizahla izah etme var. Özellikle sözlü kültürde kıssadan hisse çıkarma var. Nasrettin Hoca kıssalarında bunun en güzel örneklerini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Mizahta evrensel gerçeklik önemli

İçinde evrensel gerçeklik olan mizahın kalıcı olduğunu, evrensellik olmayan mizahın ise popüler ancak tez unutulduğunu anlatan Yazar Güneş, “Nasrettin Hoca’nın kıssalarının 800 yıldır unutulmamasının nedeni evrensel gerçeklik içermesidir. Örneğin dünyada çıkar olduğu sürece kazanı doğurtma kıssasından hisse almaya devam edeceğiz” dedi.

Egemen güçlen mizahı sevmez

Mizahın eğlence, gülmece, düşündürme ve eleştirme şeklinde dört boyutu bulunduğunu belirten Yazar Güneş, “Egemen güçler mizahı sevmez. Çünkü mizahta egemen güçlere eleştiri vardır, muhalefet vardır.  Diğer yandan devlet işi ciddiyet ister, devlet protokolü gülmez.  Mizahta gülme vardır. Gülme insanları eşitler. Bu nedenle  egemen güçler için mizah tehlikeli bir sanattır.” diye konuştu.

Cinsel mizah kalitesizlik üretiyor

Başlıca mizah türlerinin etnik mizah, siyasi mizah ve cinsel mizah olduğunu bildiren Yazar Güneş, hukuk, siyaset, toplumsal konularda kaliteli mizah yapılmadığını, daha çok cinsel alanda niteliksiz mizah yapıldığını ifade etti.

Komik adam nüktedan adam farkı

Mizahta üstünlük, uyumsuzluk ve rahatlama kuramından bahseden Yazar Güneş, “Mizahın terapi boyutu vardır. Ancak komiklikle mizah, komik adamla nüktedan adam birbiriyle karıştırılmamalıdır. Komik adam kendini güldürür. Komik adamın hareketlerine gülünür. Nüktedan adam konuyu güldürür, güldürürken düşündürür. Mizahla olayları, konuları izah eder. Mizah süreç içinde  sürekli kalite kaybediyor. Romandan öyküye, oradan duvar yazılarına kadar düştü. Mizah yapmak da, mizah dinlemek de kültür gerektirir. Özellikle siyasi mizah yapmak yüksek kültür düzeyi gerektirir, aynı zamanda da risklidir.” şeklinde değerlendirmeler yaptı.

Mizahın beyinleri, düşünceleri uyandırma görevi gördüğünü anlatan Yazar Güneş, sözlerini “Mizah zayıfların silahıdır.  Mizah zayıfı güçlendirir, güçlüyü zayıflatır.” şeklinde tamamladı.

Program sonunda  Yazar Durdu Güneş okuyucuları için  Sen ZEUS’un Oğlusun kitabını imzaladı.

img-20191014-wa0000.jpg

Bu haber toplam 1043 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim