• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Mübadele ve Mübadil Hayatlar

Mübadele ve Mübadil Hayatlar
Oldum olası gerçek hayat hikâyesi sanat eserlerini sevmişimdir. Sinema, tiyatro, resim, kitap… Dalı her ne olursa olsun.

Ömrünün son 30 yılını Paris yakınlarındaki Gveryn'de yerli halk tarafından hoş karşılanmamasına rağmen şahsi arazisi üzerine inşa ettirdiği Japon bahçesindeki nilüferleri yağlı boyayla geleceğe aktaran Claude Monet'in tabloları gibi. 1800'lü yılların sonlarına doğru Oxford İngilizce Sözlüğün oluşmasının gerçek hikâyesini konu alan, sözlük için gecesini gündüzüne katan hatta hayatını hiçe sayanların yaşadıklarını anlatan Farhad Safiniabb'ın yönettiği, "Deli ve Dâhi - The Professor and The Madman" adlı film gibi. Bazen güneş açar gibi olsa da çoğunlukla fırtınalı, gelgitli olmasına rağmen yer yer özenilesi ve oldukça gizemli gerçek bir yaşam öyküsünü okura aktaran Ayşe Kulin'in "Adı Aylin" isimli kitabı gibi.

Kitabevinde raftan şöyle rastgele bir kitap alıp kapağını açtığımda; "Bu kitapta okuyacaklarınız gerçek bir hayat hikâyesinden esinlenilmek suretiyle ve yazarın hayal gücüyle yoğrulmak marifetiyle ortaya çıkmıştır. Biraz gerçek, biraz kurgu; biraz hayal, biraz duygu; biraz tatlı, biraz tuzlu…"[1] minvalinde cümleler okuyorsam eğer, eser nazarımda bir adım öne çıkmış demektir. Okumakta olduğunuz yazının konusu roman tam da bu kategoride yer alan bir çalışma. Ümit Yalçın Doğan'ın ilk eseri olan "elibittibile" isimli romanı bir ailenin gerçek hayat hikâyesine dayanıyor. Kitaba dair şahsi ilgi seviyemi arttıran unsurlardan ikincisi; konunun Balkanlarla ilintili olması. Bir diğeriyse; yazarla meslektaş ve mesai dışındaki vakitlerimizde kalem-kâğıtla haşır neşir olmamızdır. Üç artı puanla okumaya başladığım roman ilk baskısıyla iki ay önce Mart 2023 de okurun ilgisine sunulmuş.

İlk Romana Dair Kısa Kısa…

Bazı okurlar kitap seçimlerinde ilk cümleye bakar, bazıları rastgele bir sayfa açıp okur. Bazıları arka kapakta yazana bazıları da ön söze bakar. Özellikle kapağa bakan da olur. Kapağın resimli bir tasarımı, bir kompozisyonu bunlar önemlidir onlar için. Hatta ciltli sert kapak tercihinde olanlar da mevcut. Hatta birkaçını tanıyorum. Okuyacağı kitabın kapağına önem verenlerin ilgisini çekebileceğini düşündüğüm bir kapağa sahip elibittibile. Kucağında bir kız çocuğuyla iskemlede oturan yaşlı bir hanımla hemen arkasında ayakta duran bir erkek ve iki kadın resmedilmiş kapakta. Bir aile hikâyesini okunacağı izlenimi veren figürlerin yüzleri yok, çizilmemiş. Kitabın karakterleri olduğu tahmininden devam edilirse figürlerin yüzlerini tahayyül etmek okura bırakılmış denilebilir. Kapakta tercih edilen renkler de okumaya teşvik eden türden. Özellikle kadın karakterlerden biri için tercih edilen yeşil tondaki tek parça uzun elbise (-ki yazar elbiseye esvap demeyi tercih ediyor eserinde) yerli yerinde bir seçim olmuş. Kapak tasarımını üstlenen Hüseyin Varış 'ı tebrik ediyorum.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/mubadele-ve-mubadil-hayatlar-k5569.html

Bu haber toplam 251 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim