• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Murat Erdoğan: Tadımlık Kitaplar-34

Murat Erdoğan: Tadımlık Kitaplar-34
Selamün aleyküm Sevgili Okur,

34. sayısıyla Tadımlık Kitaplar huzurlarınızda. Ağustos, yaz mevsiminin son ayı… Artık bağdan, bahçeden toplanan sebze ve meyvelerin kışlık hazırlığının yapılmaya başlandığı bir ay… Sıcaklığın kendini iyice hissettirdiği bir ay… Öğrencilerin fiziken, ruhen ve sosyal yönden kendilerini salıverdiği bir ay… İş gücün yoğunlaştığı bir ay… Herkesin ya deniz sahillerine ya da yaylalara sığındığı bir ay… Aynı zamanda ağustos milletimiz için zaferler ayıdır. Hüsrev Hatemi “Ağustos Melâli I” adlı şiirinde duygularını şöyle anlatıyor:

“Cesâret kalbim, cesâret! / Sustun bütün kış, ürktün kırılmaktan; / Çok gerilerde kaldı derken kar, / Sonra bahar / Ve Temmuz geçti. / Yasımız duruldu, coşkumuz geçti… / Ne ümit var artık ne korku; / Ağustos gecesinde ağulu /

Sesleri yalnız böceklerin… / Cisim sarayı yıkılmadan, / Yeni bir sevinçle yıka haydi / Geçmiş günlerin kıştan kalan, / Balçığını sanmam ki arınsın. / Bir devletin inkırazı sanırsın, / Ağustos güze terk eder mülkünü / Ve Zaman’ın Mehter Bölüğü, / İcra-yı âhenk edip sürekli, / Örtüyor gidenlerin çığlığını… / Cesâret ey kalbim, cesâret!” (Ağustos Melâli Toplu Şiirler, Hüsrev Hatemi, Dergâh Yayınları, İstanbul 2018.)

Ağustos ayı Joseph Conrad’ın, Orhan Hançerlioğlu’nun, Nabizade Nazım’ın, Feridun Fazıl Tülbentçi’nin, Michel Zevaco’nun, Abdülkadir Bulut’un, William Blake’in, Thomas Mann’ın, Can Yücel’in, Bertolt Brecht’in, Nihat Sami Banarlı’nın, Mahmut Yesari’nin, Margaret Mitchell’in, Necmettin Halil Onan’ın, Tacizade Cafer Çelebi’nin, Honore de Balzac’ın, Cesare Pavese’in, Blaise Pascal’ın, Tevfik Fikret’in, Federico Garcia Lorca’nın, Ömer Faruk Toprak’ın, Lady Mary Wortley Montague’nin, Orhan Seyfi Orhon’un, Turgut Uyar’ın, David Hume’ın, Abdülbaki Gölpınarlı’nın, Cesare Pavese’in, Truman Capote’ın, Ali Ekrem Bolayır’ın, Charles Baudlaire’in ve Resmî Ahmet Efendi’nin yanı sıra bilemediğimiz daha nice şair ve yazarın vefat ettiği bir ay…

Ağustos ayı, yılın bir diğer sıcak ayı… Yavaş yavaş tatil ve akraba-memleket dönüşlerinin arttığı bir ay… Eğitim öğretim çalışmalarına yönelik hazırlıkların arttığı bir ay… Alın teri ve göz nurunun devam ettiği bir ay… Çocukların ve gençlerin duygusal heyecanının arttığı bir ay… Sünnet ve evlilik düğünlerinin devam ettiği bir ay… Malazgirt ve 30 Ağustos zaferlerinin kutlandığı bir ay… Yavaş yavaş taşradan kente dönüşlerin yoğunlaştığı bir ay… Rabbim bizleri hayatını rızası doğrultusunda sürdüren kullarından eylesin. Bütün zamanlarımızın bereketlenmesi dileğiyle Allah’a emanet olunuz.

Devamı: https://www.insaniyet.net/tadimlik-kitaplar-34/

Bu haber toplam 121 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim