• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Murat Erdoğan: Tadımlık Kitaplar – 36

Murat Erdoğan: Tadımlık Kitaplar – 36
Selamün aleyküm Sevgili Okur,

36. sayısıyla Tadımlık Kitaplar huzurlarınızda. Ekim ayı, eylül serinliğinin yerini yağmura ve soğuk havaya bırakmaya başladığı bir ay… Bağbozumunun son günleri aynı zamanda. Günlerin gittikçe kısaldığı ve gecelerin uzadığı bir aydayız. Vaktin bereketlendiğinin bir işareti aynı zamanda bu ay… Kitap fuarlarının, kültürel etkinliklerin yoğunlaştığı bir ay… İnsandan insana ilişkilerin ve temasın daha bir arttığı bir ay… Behçet Necatigil İlkteşrin (Ekim) şiirinde bu ayı, şöyle anlatıyor:

“Şu beyaz köpüklü deniz, / Hayra alamet değil. / İskele gazinosu erkenden / Işıklarını söndürdü.

İnsansız caddelerde / Yağmurlarda dolaşmak, / Yorar bu zayıf vücudu / Allah yardımcım olsun!” (Şiirler 1, Behçet Necatigil, Cem Yayınevi, İstanbul 1991, s. 19.)

Ekim ayı Nuri Pakdil’in, Fethi Gemuhluoğlu’nun Faik Ali Ozansoy’un, Kâtip Çelebi’nin, Sabri Esat Siyavuşgil’in, Edgar Allan Poe’nun, Henry Fielding’in, Yusuf Atılgan’ın, Jean Cocteau’nun, Metin Eloğlu’nun, Anatole France’ın, Cahit Sıtkı Tarancı’nın, Halikarnas Balıkçısı’nın, Nilgün Marmara’nın, Mustafa Seyit Sutüven’nin, Fakir Baykurt’un, Asaf Hâlet Çelebi’nin, Enis Behiç Koryürek’in, Hüseyin Cahit Yalçın’ın, Sabri Altınel’in, Jonathan Swift’ın, Kemalettin Tuğcu’nun, Pierre Corneille’in, Muazzez Tahsin Berkand’ın, Attila İlhan’ın, Aliya İzzetbegoviç’in, Pablo Picasso’nun, Ziya Gökalp’in, Ömer Asım Aksoy’un, Berna Moran’ın, Sennur Sezer’in, Çetin Altan’ın, Kastamonulu Latifi’nin, Behçet Kemal Çağlar’ın, Aziz Efendi’nin ve İbrahim Alaattin Gövsa’nın yanı sıra daha adlarını bilemediğimiz nice şair ve yazarın vefat ettiği bir ay…

Ekim ayı, yağmur ayı… köylerin ve kırsalın terk edilip kentlerin dolduğu bir ay… Eğitim öğretim faaliyetlerinin arttığı bir ay… Emeğin ve alın terinin karşılığını bulduğu bir ay… Okuma, anlama, konuşma ve yazma alışmalarının ivme kazandığı bir ay… Hazan yapraklarının döküldüğü bir ay… Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun Yüzüncü Yılı… Yüz yaşındaki bir devletin ikinci yüzyıl çalışmalarına başladığı bir ay… Rabbim bizleri rızası doğrultusunda sürdüren kullarından eylesin. Bütün zamanlarımızın bereketlenmesi dileğiyle Allah’a emanet olunuz.

Devamı: https://www.insaniyet.net/tadimlik-kitaplar-36/

Bu haber toplam 235 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim