• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Murat Erdoğan: Tadımlık Kitaplar – 38

Murat Erdoğan: Tadımlık Kitaplar – 38
Selamün aleyküm Sevgili Okur,

Tadımlık Kitaplar 38. sayısıyla sizleri selamlıyor. Aralık ayı, soğuğun kendini iyice hissettirdiği bir ay… Herkesin evlerine iyice kapandığı bir ay… Günlerin gittikçe kısaldı, geceler iyice uzadı. 7 Ekim 2023’ten bu yana tüm azgınlığıyla ve vahşiliğiyle süren İsrail terörü, hâlen devam etmekte. Tüm dünya devletleri terörist İsrail’in vahşetine ve katliamına gereken karşılığı veremezken bu yetmezmiş gibi bazıları da bu vahşeti ve katliamı tamamen destekledi. Gazzeli kardeşlerimize reva görülen bu vahşet ve katliama tüm dünyada vicdan ehlinin gösterdiği tepki, devletlerin önüne geçti. Güneyden kuzeye, doğudan batıya vicdan sahibi tüm insanlık olup bitenleri kınamak için meydanlara döküldü. Herkes vicdani duruşunu göstermek için ne gerekiyorsa elinden geleni yaptı. Hep birlikte terörist İsrail’in katliamlarına kalbimizle-dilimizle-elimizle müdahale etmek için çaba göstermeliyiz. On altı bini aşkın şehit, binlerce yaralı ve yıkılan bir şehir bu katliamdan bugüne (1 Aralık 2023’e) kalanlar… Rabbim Gazzeli Müslüman kardeşlerimize metanet ve cesaret, bize de basiret ihsan eylesin. M. Nihat Malkoç “Gazze Terennümleri” adlı şiirinde bize şöyle sesleniyor:

“Karakışın ardında hep ilkbahar gizlenir / Ağır yenilgilerde(n) zaferler filizlenir / Kâfirlerin gecesi mümine sabah vakti / Sakın unutma mümin, bezm-i elestte akdi / Ey İslâm’ın güneşi, hakikat yurdu sensin! / Hakk’ın müjdelediği beklenen ordu sensin / Gazze’min yüreğine yıkılmış tüm duvarlar / Olmasa daha iyi, yok hükmündeki varlar / Habil’in safında ol, unutma hiç Kabil’i? / Harekete geç ümmet, bekleme ebabili! / Say bir geceliğine, dünya denen handayız / Gazze sınav kâğıdı, büyük imtihandayız”

(Gazze Terennümleri, https://www.edebiyatdefteri.com/siir/1512202/gazze-terennumleri.html.)

Aralık ayı Friedrich Engels’in, Rüştü Onur’un, Namık Kemal’in, Orhan Şaik Gökyay’ın, Robert Louis Stevenson’ın, Samih Rifat’ın, Fazıl Ahmet Aykaç’ın, Adnan Veli Kanık’ın, Reşat Nuri Güntekin’in, Cavit Orhan Tütengil’in, Abidin Dino’nun, Thomas De Quincey’in, Sedat Simavi’nin, Nihal Atsız’ın, Necip Asım Yazıksız’ın, Selim Nüzhet Gerçek’in, Samuel Johnson’un, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun, Oğuz Atay’ın, Behçet Necatigil’in, Nusret Safâ Coşkun’un, Gyula Németh’in, Ercüment Ekrem Talû’nun, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, İsmail Hikmet Ertaylan’ın, Emily Brontë’ün, Ahmet Emin Yalman’ın, Niyazi Berkes’in, Denise Levertov’un, Scott Fitzgerald’ın, Esat Mahmut Karakurt’un, Hikmet Dizdaroğlu’nun, Mehmet Rauf’un, Babur Şah’ın, Mehmet Akif Ersoy’un, Ahmet İhsan Tokgöz’ün, Ahmet Mithat Efendi’nin, Theodore Dreiser’in, Christina Rossetti’in, Ayhan Bozfırat’ın, Rıza Tevfik Bölükbaşı’nın, Sevim Burak’ın, Alexandre Dumas’nın, Leyla Saz’ın, Frantz Fanon’un, Şükran Kurdakul’un, Samuel Barclay Beckett’in, Rainer Maria Rilke’nin, Hasan Basri Çantay’ın, Prof. Dr. Gündüz Akıncı’nın, Leyla Hanım’ın, Faik Baysal’ın, İsa Yusuf Alptekin’in, M. Sunullah Arısoy’un, Dr. Mahmut Esat Bozkurt’un, Mustafa Yazgan’ın, Prof. Dr. Teoman Duralı’nın ve daha nice adını bilmediğimiz şair ve yazarın vefat ayı.

Devamı: https://www.insaniyet.net/tadimlik-kitaplar-38/

Bu haber toplam 114 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim