• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Musa Kazım Arıcan: “Âkif’in din anlayışına göre: Müslüman çalışkan, ahlaklı, erdemli olmalıdır”

Musa Kazım Arıcan: “Âkif’in din anlayışına göre: Müslüman çalışkan, ahlaklı,  erdemli olmalıdır”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Diyanet TV de canlı olarak yayınlanan Haber Analiz programına konuk oldu.

İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un vefatının 86. Yıl dönümü anısına 28 Aralık 2022 tarihinde, gerçekleşecek programda konuşan Genel Başkan Arıcan, Akif’in hayatı,  eserleri, düşünce dünyası, Milli Mücadeleye sağladığı katkılar ve İstiklal Marşını yazma süreci hakkında bilgiler verdi.

Âkif'in din anlayışı konusunda bilgiler veren  Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Âkif, dinin temel kaynaklarından ve doğru olarak öğrenilmesini, Müslümanların davranışlarında dünya-ahiret dengesini sağlam kurmalarını, insanı tembelliğe, cehalete sürükleyen kaderci anlayıştan uzak durulmasının gerektiğini söylüyordu. Ayrıca, ona göre; Müslüman çalışkan, ahlaklı,  erdemli olmalıdır.” diye konuştu.

Millî Mücadele’nin manevi cephesini kuvvetlendirmesi için Mehmet Akif’in Ankara’ya davet edildiğini belirten Genel Başkan Arıcan İstiklal Marşımızın yazılma sürecine ilişkin olarak da şunları ifade etti:

Milli Mücadele döneminde askeri ve milleti heyecana sevk edecek, onlara güven aşılayacak, iman aşılayacak bir şiiri ancak Akif'in yazabileceği düşünüldü. Dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi, Akif’ten bir İstiklal Marşı yazmasını istiyor. Mehmet Akif ısrarlar sonucunda bu teklifi kabul etmek zorunda kaldı ve İstiklal Marşını iki gün içinde yazdı ve teslim etti. 12 Mart 1921 günü de İstiklal Marşı gündemiyle toplanan Meclis’te Mehmet Akif’in şiiri dışındaki 6 şiir oylamaya bile sunulmadan Akif’in şiiri oylandı ve büyük oy çoğunluğuyla Akif’in şiiri Milli Marş kabul edildi.” diye konuştu.

 

 

Bu haber toplam 273 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim