• İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa İsen: Kültür Güvenlik Kadar Önemli

Mustafa İsen: Kültür Güvenlik Kadar Önemli
Prof. Dr. Mustafa İsen Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nde Türkiye’nin kültürel birikimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

‘Türkiye’yi Kültürel Birikimi Üzerinden Düşünmek’ konulu konferansta konuşan Sakarya Milletvekilliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulunan Edebiyat tarihçisi Prof. Dr. Mustafa İsen “Türkiye önemli bir coğrafyada, kültürlerin buluşma noktasında stratejik bir ülkedir” dedi.

İdlib Şehitlerine Dua  

Programın başında Doç. Dr. Ali Öge İdlib Şehitleri için Kur’an-ı Kerim Tilavetinde bulundu, dua edildi. Daha sonra açılış konuşmasını yapan TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Türkiye’nin var olma mücadelesi vermekte olduğuna vurgu yaparak “Suriye meselesinin vardığı nokta Türkiye’yi kararlı olmaya sevk ediyor. Bu Türkiye’nin olma mücadelesidir, ölmeden olunmaz” dedi.

Türkiye Varlık Mücadelesi Veriyor

Yaşanan süreci ‘Türkiye’nin Türkiye olma mücadelesi’ olarak değerlendiren Köseoğlu, “Türkiye’nin yazarları olarak bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye kendi varlık mücadelesini verirken aslında büyük bir mazlumlar dünyası için de savaşıyor. Şehitlerimiz bu mecburiyeti tekraren ve kuvvetli bir şekilde teyit etmiştir. Yeis yok” diyerek sözlerini sürdürdü.

“Üçüncü nesil sömürgeciliğin durdurulacağı yer Suriye’dir” tespitinde bulunan Köseoğlu, “Şehitlerimizin acısını kalbimize gömüp, doğru bildiğimiz yolda devam etmek zorundayız. Türkiye, adına lâyık olmak zorundadır. Biz büyük bir nizam-ı âlem dâvasının varisiyiz. Bu miras âdil bir dünya düzeni için mücadeleye bizi mecbur ediyor, diye konuştu.

Mustafa İsen yaptığı konuşmada, “Türkiye yaşadığı coğrafyanın neticesi olarak sıkıntılı günlerden geçiyor. Güvenlik meselelerinin öne geçtiği böyle bir ortamda kültürel konuları konuşmak garipsenebilir. Ancak Bosna Savaşının şiddetlendiği bir dönemde rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in talimatıyla Saraybosna Filarmoni Orkestrası mum ışığında provalarını devam ettirmiş, savaş boyunca da fırsat buldukça konserlerini icra etmişti. Kültür ve sanat bir toplumu geleceği açsından güvenlik meseleleri kadar çok önemlidir” dedi.

Medeniyeti Milletler Oluşturur

“Irkların kültürü, milletlerin medeniyeti vardır. Medeniyet sentez bir faaliyettir” diyen İsen sözlerini şöyle sürdürdü:  “Biz 1. Dünya Harbinde bir medeniyet kaybettik. Böyle durumlarda toplumlar şaşkına döner. Tam bu dönemde herkes topluma bir reçete önermeye başlar. 20. yüzyılın başında Türkleşmek, İslamlaşmak muasırlaşmak önerileri yapıldı. Yani ‘İslami perspektiften yürürsek kurtuluruz’ diyen olurken, ‘Hayır ırki, milli yürürsek kurtuluruz’ diyen de çıktı. Bir de ‘Hayır batılı normlara göre bir yapı sergileyebilirsek kurtuluruz’ diyenler vardı. Bunlar uzunca tartışıldıktan sonra Cumhuriyetle birlikte İslamlaşmak boyutu gündemden kaldırıldı. Biraz Türkleşmenin yanında Batılılaşmak, muasırlaşmak, bir büyülü kelime olarak ön plana çıktı.”

Yeni Kültür Oluşturma Çabaları

Bir medeniyet perspektifinden bakabilmenin, ortak düşünmekle birlikte toplum hayatını çekip çevireceğine işaret eden İsen, “Biz ciddi bir tarihi arka planına sahip bir millet olmamıza rağmen, “Sahip olduğumuz, kültürü, edebiyatı, sanatı bırakalım; sıfırdan yeni bir kültür oluşturalım gibi değerlendirmeler yapıldı. Sonradan Konya’da Erol Güngör gibi insanlar çıkıp “Bethoven ile Muzaffer Sarısözen’i niye mukayese ediyorsunuz, bir de Itrı var, ona bakın. Karacaoğlan’la niye mukayese ediyorsunuz bir de Fuzuli var, dedi. Böylece bu iş rasyonel bir çerçeveye doğru gitti”.

Geleneksellik Ve Modernizm Türkiyede Sentezlenir

Türkiye’nin Avrupa demokratik sisteminin bir parçası olarak batıya, nüfusunun çoğu Müslüman bir ülke olarak da İslam dünyasına hitap eden bir ülke olduğunu vurgulayan İsen “Bu zenginliğin keşfi ülkemizi dünyanın gelişmiş ülkelerinin kültür sanat ortamlarına entegre edebilir. Türkiye doğuyla batının geleneksellikle modernliğinin birbirine geçtiği bir kültür coğrafyasındadır. Türk kültürü topluma yenilik getirmektedir” diyerek sözlerini sürdürdü.

Strateji Amatörlerin, Lojistik Profesyonellerin

Türk toplumunun pratik zekâsına da işaret eden İsen, “Türkmen göçü yolda düzülür, diye bir söz var. Ama yolda düzülen göç pek çok eşyanın yolda kırılıp dökülerek ulaştığını gösterir. Oysa lojistik diye bir kelime var. Strateji amatörlerin, lojistik profesyonellerin işidir. Lojistikle ortaya daha hasarsız işler çıkar. Medeniyetlerin temeli kültürdür. Yürekler toplu atar, olaylar karşısında ortak bir duruş sergilersiniz. Bunun neticesinde de toplumda bir sinerji ortaya çıkar. Bu sinerji üretime başarıya, mutluluğa dönüşür.

Müzeyi Önemseyin

Danimarka Kopenhag’ta bulunan Özel David Samuel Müzesini önemli bir kültürel eser olarak örnek veren Mustafa İsen şunları söyledi:  “İslâm eserlerini toplayıp müze yapmış. Sınırsız dil seçenekleri var, size İslâm uygarlığı bilgilerini veriyor. Abbasi, Endülüs Emevileri, Memlüklüler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini ayrı ayrı geziyorsunuz. İslamiyet nedir, nasıl tarihi bir süreç yaşamıştır, dünya uygarlıklarına ne tür katkılar sağlamış, örneklerini görüyorsunuz. Türkiye’de bu kadar güzel düzenlenmiş tematik müzeler maalesef yok. Bir kitap okuyup hayatı değiştirmek o kadar kolay değil ama şunu temin ederim; iyi bir rehberle tematik bir müzeyi gezdiğinizde dünyanız değişebilir.”

Program sonunda Prof. Dr. Mustafa İsen’e katılım plaketini Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve TYB Eski Başkanı Hayri Erten verdi. Program hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

prof.-dr.-mustafa-isen.jpg

                                                                   Prof. Dr. Mustafa İsen

ahmet-koseoglu-003.jpg

                                              Ahmet Köseoğlu (TYB Konya Şubesi Başkanı)

turkiyeyi-kulturel--birikimi-uzerinden-dusunmek-5.jpgturkiyeyi-kulturel--birikimi-uzerinden-dusunmek-6.jpg

Bu haber toplam 584 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim