• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Mustafa Yıldırım: “Abbara sivil bir okuldur.”

Mustafa Yıldırım: “Abbara sivil bir okuldur.”
Üsküdar’ın buluşma mekânı Abbara Kahve’nin sahibi Mustafa Yıldırım ile Edebifikir okurları için söyleşi gerçekleştirdik. Farklı konsepti, etkinlikleri ve çalışma odaları ile kendinden söz ettiren Abbara Kahve’nin hikâyesi… (Adem Suvağcı)

Kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Mustafa Yıldırım. 50 yaşındayım, esnafım. Köylü çocuğuyum, köyde doğdum, yatılı okullarda büyüdüm. Üniversiteyi 2. sınıfta terk ettim. Üsküdar Abbara Kahve’yi 2015 yılında açtım ve hâlâ işletiyorum çok şükür.

Abbara isminin anlamını ve neden bu ismi kullandığınızı öğrenebilir miyiz?

Televizyonda bir belgesel seyretmiştim, Mardin’i anlatıyorlardı. İnsanlar, komşum geçebilsin diye evlerinin bir odasını yola bırakmışlar. Bu, paylaşım kültürünün mimari formu. Arapçada “geçit, geçilen yer” anlamına geliyor. Mardin’de 20’ye yakın etnisite yaşıyor. Türk, Kürt, Arap, Müslüman, Yahudi, Hristiyan, Yezidi, Süryani… İnsanlar, o eski evleri yaparken komşum geçebilsin diye evlerinin bir bölümünü yola bırakmış. Abbara bu anlamda değerli bir kelime bizim medeniyetimizde. Paylaşım kültürünün mimari formu dedim ya, biz de burayı insanlarla paylaşıyoruz. Yani yüze yakın sivil toplum örgütü, dernekler, cemaatler, öğrenci grupları ve kulüpleri, STK’lar, dervişler, edebiyatçılar, felsefeciler vs. küçük ya da büyük grupların programlarına ev sahipliği yapıyoruz.

Yıllardır mekânınıza gelir gideriz. Bu süre zarfında çok farklı insanları, birbirinden bağımsız, hat zıt grupları burada gördük ve görmeye devam ediyoruz. Kimi zaman bir dernek toplantısı, kimi zaman santur dinletisi; kimi zaman küreselcilere karşı bir eylem noktası, kimi zamansa sadece kafa dinlenmelik bir yer. Bu konsepti nasıl sağladınız?

Biz her şeyden önce alternatif kafecilik yapıyoruz. Yani, nargile yok, tavla yok, okey yok, maç yayınları yok, müzik yok. İnsanların eğlenmek için geldiği bir yer değil burası. İnsanlar buraya sohbet etmeye, ders çalışmaya geliyor. Bu konseptten dolayı da tercih noktası olduk. İlk önce edebiyatçılarla programlar yapmaya başladık. Ondan sonra İstanbul’daki büyük grupların buluşma merkezi hâline geldi. Buna uygun altyapımız mevcut. Türkiye’de yaşayan herkesin, vatan ve din düşmanı olmadığı sürece, fikrini açıklaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden farklı fikirdeki insanların burada bir araya gelebilmesi bizim için önemli bir kazanım. İnsanlar kendilerini ifade edebildikçe, tanıştıkça, aslında çok farklı olmadıklarını, düşünce ve fikir yüzünden birbirlerine olumsuz bakmayı bıraktıklarına şahit olduk. Yaptığımız aslında insana hizmet. Projesi olan, düşüncesi, fikri olan insanları burada insanlarla buluşturuyoruz.

Devamı: https://www.edebifikir.com/roportaj/mustafa-yildirim-abbara-sivil-bir-okuldur.html

Bu haber toplam 180 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim