• İstanbul 17 °C
  • Ankara 21 °C

Müştehir Karakaya: Edebiyatta Politik Kaygı…

Müştehir Karakaya: Edebiyatta Politik Kaygı…
Bir şair şiirlerinde bence açık açık politik kaygılarını, arzularını, tepkilerini, sevinçlerini belli etmemeli. Slogana kaçmamalıdır.

Eğer direkt buna müracaat ederse, o çalışma, şiir veya nesir güdümlü bir çalışma olur. Tabii ki, sadece şair demeyelim, genellemeye gidersek, bir sanatçı kimliksiz, fikirsiz, görüşsüz olamaz. Ancak bunu yaptığı çalışmaya aleni, göz göre göre, gözlere sokarak yapar, slogana kaçarsa, evrensellikten, toplumun tüm kesimini kapsamaktan uzak düşer. Bizim anlayışımıza göre, sanatın dini ve milliyeti olamaz. Bir Yahudi’nin veya bir Hristiyan’ın veya Müslüman’ın yaptığı, yazdığı bir sanat eseri eğer böyle bir çabayla yapılırsa ancak o dine inanan kesim tarafından kabul görür. Halbuki bir Rus, bir İngiliz, bir Arap, bir Fars yazarının eserlerini rahatlıkla alıp okuyabiliyor, hoşlanıyor ve kendimize yakın bulabiliyoruz. Eğer ırkının, etnik grubunun, dininin propagandasını yapıyorsa, bu çok makul gelmeyecektir bizlere. Onun politik görüşü ve dini onu bağlar. Okuyanı bağlamaz.

Devamı: https://www.insaniyet.net/edebiyatta-politik-kaygi/

Bu haber toplam 181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim