• İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Nabi Avcı TYB İstanbul Şubesi'nin Programına Konuk Oldu

Nabi Avcı TYB İstanbul Şubesi'nin Programına Konuk Oldu

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Fatih Camii avlusunda organize edilen 40. Türkiye Kültür ve Kitap Fuarı kapsamında Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Kültür Söyleşileri programına Prof Dr Nabi Avcı Konuk oldu. TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yönettiği programda konuşan Avcı fuarların okuyucuyla yazarın buluşması anlamında önemli bir misyon yürüttüğünü belirtti.

Okuma kültürü üzerine önemli mesajlar veren Avcı dijital araçların okuma faaliyetine engel olmaması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

Eğer siz her gün 3-5 sayfa olsun kitap okumazken sabahtan akşama kadar telefonunuzla mesajlaşırsanız ve o mesajlar aslında 150-200 karakterden oluşan, 3-5 cümlelik kısa mesajlar olursa bir süre sonra siz 200 karakterin üstündeki mesajları veya metinleri anlayamaz, konuşamaz, dinleyemez hale gelirsiniz. Yani gündelik hayatınız twitler üzerinden düşünmeye bu kadar bağımlı hale gelirse bir normal kitap sayfasını bile okurken zorlanırsınız. Nitekim gençlerde çok sık karşımıza çıkan, emeklilerde hele daha da fazla karşımıza çıkan bir sorun bu çünkü bütün zihinsel antrenmanları, beyin antrenmanları 200 karaktere göre biçimlenmiş. Bu, tıpkı her gün en fazla 100 metre koşma antrenmanları yapan birinin maraton koşmaya kalkışması gibi olur. Eğer sizin bütün bedensel hazırlığınız 100 metreye göre programlanmışsa siz maraton koşamazsınız. Eğer sizin zihinsel antrenmanlarımız, tabiri caizse beyin kaslarınız da Twitter ile biçimlenmişse hele hele Instagram gibi görsel malzemelerden ibaret bir antrenmana uyarlanmışsa siz artık karmaşık uzun cümleleri, derin düşünceleri ifade eden kalıpları algılayamaz, düşünemez, konuşamaz, dinleyemez hale geliyorsunuz."

5be2a5fd-09b1-4c0a-b392-27720f6c8ed4.jpg

 

Türk Edebiyatının usta isimlerini gençlerin mutlaka okuması gerektiğini belirten Avcı dinleyiciler arasında bulunan gençlere

‘’Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir, rahmetli Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Kilit, Anahtar, Kapı, Konak, Çatı ve Köprü romanları,Kemal Tahir’in Devlet Ana, bir de uçak kazasında kaybettiğimiz rahmetliRemzi Oğuz Arık’ın Coğrafyadan Vatana kitaplarını mutlaka okuyunuz.’’ dedi

Yazarların öne çıkan kitaplarını mı okumalı yoksa bütün kitaplarını mı okumalı sorusuna da Avcı şöyle cevap verdi:

‘Bir oradan, bir buradan’ farklı farklı yazarları rasgele peş peşe okumak yerine, bir program dâhilinde, aynı yazarın kitaplarını peş peşe okumak, yani külliyatını okumak bence o yazarın dünyasına girmek bakımından yararlı sonuçlar verebiliyor.

Mesela, eğer roman okuyacaksanız, bir romancınız olsun, ister yerli, ister yabancı...
Onun belli başlı kitaplarını bir düzen içinde okursanız, onun dünyasına nüfuz etmeniz çok daha kolay olur.
Bir yazarın peş peşe kitaplarını okumak... Örneğin, ben gençliğimde bunun çok faydasını gördüm. Gençlik dönemlerimde mesela Dostoyevski'ye külliyatına sardırıverince, çok faydasını gördüm.
Ama bunu da herkes için olmazsa olmaz diye görmemek lazım

Mesela Sait Faik... Sait Faik külliyatını okumak çok güzel bir okuma tecrübesi olur.
Aynı şekilde Mustafa Kutlu... Çünkü bunlar dünyası olan yazarlar. “Sait Faik dünyası” diye bir dünyadan bahsedebiliriz. Bir Mustafa Kutlu dünyasından bahsedebiliriz. O dünyaya girmek de külliyatla daha kolay olur.”

Yaklaşık iki saat süren ve yoğun ilgi gören söyleşi programı hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

 

143968c9-40d9-47d1-bf70-8a8a6b32f065.jpg

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 316 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim