Nale’deki Şiirler

Nale’deki Şiirler

Cihat EKİZ yazdı…

İbrahim Hakkı Eroğlu'nun şiirlerini topladığı Nâle isimli eseri Kitabevi yayınlarından çıktı. Şairin hayatı ve eserleri hakkında bilgilerin de yer aldığı kitap Doç. Dr. Reyhan Keleş ve Arş. Gör. Merve Güven tarafından hazırlandı. Kitabın yazarlarından Doç. Dr. Reyhan Keleş, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı'nda, Arş. Gör Merve Güven, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı'nda akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.

Şiirleri Mehmet Âkif Ersoy'a benzetildiği için döneminde ikinci Âkif diye anılan İbrahim Hakkı Eroğlu, 1874-1955 yılları arasında yaşamış Niğdeli bir şair. İlk eğitimini memleketinde aldıktan sonra İstanbul ve Kayseri'de gördüğü medrese tahsilinin ardından 1900 yılında öğretmenliğe başlayan Eroğlu, görev yaptığı 33 yıl boyunca Niğde'deki çeşitli kademelerde Türkçe, Farsça ve edebiyat dersleri okutmuştur. 1955 yılında vefat etmiştir. (s. 7-18)

Daha önce Gülistan, Bostan, İntihânâme, Rebâbnâme metinlerinin mütercimi olarak tanıdığımız Eroğlu, bu çalışmada Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi'ndeki mücadelelerin bir tanığı olarak karşımızda.

Şair, yaşadığı dönemde şiirlerini bastırmamış. Keleş ve Güven, şairin torunları aracılığıyla kendi hattıyla yazdığı el yazma nüshaya ulaşıp Eroğlu'nun şiirlerini ilk kez yayınlamış bulunuyor. Nâle'de yer alan şiirler, Türk edebiyatında Tanzimat ile başlayan yenileşme ve dönüşümün birer tanığı. Hem klasik şekillerle hem Batılı formlarla kaleme alınan şiirlerde hayat edebiyatın, edebiyat hayatın merkezinde konumlanıyor.

Eroğlu, yaşadığı dönemde yaşanan buhranlar karşısında milleti uyandırmak, ayağa kaldırmak için yazan bir şair, bir fikir ve mücadele adamı, bir halk filozofu. Şiiri de bu uğurda bir sığınak ve bir mücadele olarak görüyor:

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/naledeki-siirler-k5766.html

Bu haber toplam 153 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim