• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Necip Evlice: Gazze, Filistin, Direniş ve Hatıralar

Necip Evlice: Gazze, Filistin, Direniş ve Hatıralar
İsrail’in Gazze saldırıları Ramazan ayı boyunca da devam etti. Yıllar yılı İsrail’in Gazze’ye ve Filistin’in diğer bölgelerine yaptığı saldırılara tanık olmayanımız yoktur.

İsrail her zaman saldırıyor ama dışardan bakan bizlerin zihinlerinde Ramazan ayı saldırıları daha fazla yer eder düşüncesiyle böyle başladım. Bilinir ki, Ramazan’da duyarlılıklarımız, hassasiyetlerimiz, asabiyetlerimiz artıyor. 7 Ekim’den bu yana süren saldırılar kadar olmasa da geçmiş yıllarda da Gazze’nin Ramazan ayı boyunca, hatta Bayramda bile yoğun bombardıman ve saldırı altına aldığı olmuştur İsrail’in. Geçmiş yıllardaki saldırıların izleri zihnimizden silinmemişken ve hâlâ canlı ve acı vericiyken, 7 Ekim’den bu yana yaşanan saldırılar insan havsalasını aşan, bütün dünyanın da ittifak ettiği gibi tam bir vahşi soykırım boyutuna ulaşan saldırılar olarak yaşanmaya devam etmektedir.

Eski Ramazanları, Gazze’yi, Filistin’i düşünürken, Rahmetli Nuri Pakdil Üstatla yaşadıklarımızın, hatıralarımızın canlanmaması mümkün değil kuşkusuz. Onu, bu kutlu ramazanda minnet ve rahmetle anıyorum.

Nuri Pakdil, Şubat 1969 yılında Edebiyat dergisini yayınlamaya başlar. 1972 yılında bir süreliğine Fransa’ya gider. Ordayken yazmaya başladığı “Batı Günlüğü” yazılarıyla, özellikle Ortadoğu coğrafyasının ve Müslümanların içinde bulunduğu durumlara değinir. Dünyanın neresinde olursa olsun, özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerini destekler. Ezilen ve zulüm gören halkların haklarını savunur. Edebiyat dergisinin Kasım 1973 tarihli sayısında, ilk kez kendi adıyla, çevirdiği bir şiiri: “France Islam dergisinde çıkan şiiri, onulmaz bir acı içinde Türkçeleştirdik. Şairin adı da yoktu dergide. Filistin şimdiki haliyle, bütün Müslümanların yüreklerinde açan ve her sabah yeniden kanayan ve kandan yapılma bir güldür.” açıklamasıyla yayımlar. Şiir “Filistinli Kardeşime” adını taşımaktadır. Bu şiir Edebiyat dergisinde yayımlandığında, ben, Kahramanmaraş’ın bir dağ köyünde ilkokul dördüncü sınıfta okuyordum. Nuri Pakdil’in başta Filistin mücadelesine olmak üzere, bağımsızlık mücadelelerine verdiği destek ve katkı ömürleri aşan bir geçmişe sahiptir. Yani Nuri Pakdil‘in Filistin mücadelesine desteği benim yaşımdan daha fazladır neredeyse.

Devamı: https://www.insaniyet.net/gazze-filistin-direnis-ve-hatiralar/

Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim