• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Necip Evlice: Nuri Pakdil ve Kudüs Bilinci

Necip Evlice: Nuri Pakdil ve Kudüs Bilinci
Okumaya çok küçük yaşlarda, yazmaya lise yıllarında yerel gazete sayfalarında başlayan Nuri Pakdil, okul dergisi Hamle’yi de lisede okurken çıkarmaya başlar.

Yazmaya başladığı ilk yıllardan itibaren birçok edebî türde eser veren Nuri Pakdil, edebiyatımızın en cesur isimlerinden biridir. Yalnız kalma, reddedilme, dışlanma risklerine rağmen yeni bir dil, özgün ve sürekli değişen üslûp denemeleri yapmaktan çekinmez. Özellikle denemeleriyle dikkat çeken Pakdil, ayrıca oyun, günlük, mektup, eleştiri, çeviri ve şiir türlerinde de eserler vermiştir.

İnsanla ilgili hemen her konuyla ilgilenen Nuri Pakdil, birçok yazısında ve birçok şiirinde, özellikle Kudüs’ün kendisi ve Müslümanlar için önemini, anlamını gündeme getirmiştir. 1969 Şubat ayında çıkarmaya başladığı Edebiyat dergisiyle başlayan Kudüs aşkı, Kudüs hassasiyeti, Kudüs vurguları, toplumda büyük bir karşılık bulmuş ve halkımız tarafından “Kudüs Şairi” unvanıyla anılmasına sebep olmuştur.

Nuri Pakdil’deki bu Kudüs sevdasının kaynaklarından birinin, 1940’lı yıllarda kadim İslam coğrafyasının önemli şehirlerinden çok da farklı olmayan Maraş’ta doğup büyümesi ve kültürel birikimini de bu şehirde edinmesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı coğrafî iklimde yetişmiş dedesi, annesi ve babası, akrabaları, büyükleri, hatta eve çağrılan öğretmenleri de onun bu kültürel kimliğe ve sağlam bir duruşa sahip olmasına büyük katkı sağlamışlardır.

Nuri Pakdil’in bu kimlikle yetişmesindeki en önemli kişi kuşkusuz onu yetiştiren annesidir. Nuri Pakdil’in annesi, Maraş’tan Halep’e giderek özel bir ‘kolej’ açan ve bilge sayılabilecek amcasının kızıdır. Halep, o yılların önemli kültür merkezlerinden biridir. Koleji Halep’te okuyan ve Arapça öğrenen anne, dindar, eğitimli ve kültürlü bir kadındır. Anne, Kur’an’ı yüzünden okuyup anlamını oğlunun anlayacağı şekilde açıklayabilen biridir. Daha ilk okula başlamadan, eve gelen öğretmenler hem fransızca öğretirler, hem matematik, hem de diğer dersleri. Bir bakıma çocuklarını düzenin okuluna göndermekten de kaçınırlar. Evde verilen bu dersler, bilgiler, onu bilinçlendirir ve sınavla başladığı ilkokul üçüncü sınıfta hiç zorlanmaz.

Büyük oğlunu talihsiz bir hastalıktan genç yaşta kaybeden anne, küçük oğlu Nuri’nin üzerine daha çok titrer ve onu geleceğe hazırlamak için canla başla çalışır. Evladını kaybeden anne hüzünlüdür ve sürekli Cezayir, Afrika ve Kudüs öyküleri anlatır oğluna. Bu öyküler, onun düş ve imge gücünü müthiş biçimde geliştirir. Bu öyküler, ileride yazacaklarının da özünü oluşturacaktır. Nuri Pakdil, “Bir Yazarın Notları” adlı dizi kitaplarında, çocukluğuna, gençliğine ve ailesine ilişkin oldukça ayrıntılı ve ilginç bilgiler verir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/nuri-pakdil-ve-kudus-bilinci/

Bu haber toplam 314 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim