• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Odabaş: Deprem bölgesinde gezici kütüphaneler kurduk

Odabaş: Deprem bölgesinde gezici kütüphaneler kurduk

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi tarafından  “Kütüphane Haftası”  kapsamında düzenlenen  “Kütüphaneler ve Yayımcılık Bağlamında Türkiye’de Okuma Kültürü” konulu söyleşide konuştu. Odabaş,  kütüphanenin önemi, halk kütüphaneleri, kitap okuma alışkanlıkları,  kitap yayımcılığı bakımından Türkiye’nin dünyadaki yeri,  gençlerin kitaplara ilgisi, Türkiye’de okuma kültürü ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Söyleşinin açış konuşmasını yapan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, okumanın zihni geliştirdiğini, kavram zenginliği kazandırdığını, hafızayı güçlendirdiğini belirterek,  kütüphanelerin okuma kültürünün gelişmesinde önemini koruduğunu,   çok boyutlu ve yönlü kütüphanelerin gençler için büyük bir imkân olduğunu ifade etti.

aeaa1b1d-f15f-4887-b705-83269431b675.jpg

Yeni kütüphanelerin açılması ve kütüphanelerin yeni kitaplarla zenginleşmesiyle birlikte başta gençler olmak üzere halkın kitaba ve bilgiye ulaşmasının daha kolaylaşacağının altını çizen yazar-şair Uluçay,  mahalle kütüphanelerinin sayısının artmasıyla okuma oranının yükseleceğini, okuma kültürünün yaygınlaşacağını söyledi. 

Uluçay, okuma kültürünün yaygınlaşması ve derinlik kazanması için  TYB Ankara Şubesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapmaya ve ortak kampanyalar düzenlemeye hazır olduklarını  bildirdi.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş,  kitap okuma noktasında Türkiye’nin dünya sıralamasında çok gerilerde olduğuyla ilgili haberlerin gerçekle bağdaşmadığını söyleyerek,  halk kütüphanelerine bir yıl içinde 32 milyon kişinin ziyaret ettiğini,  12 milyon ödünç kitap verildiğini anlatarak, “Kütüphanelerimize ziyaret edenlerin ve ödünç kitap alanların çoğunluğunu gençler oluşturuyor.  Biz gençlerimizi Cemil Meriç’lerle, Erol Güngör’lerle, Fuat Sezgin’lerle buluşturuyoruz. ‘Gençler okumuyor’  şeklindeki araştırmalar gerçeği yansıtmıyor. Konda’nın  2008 araştırmasında  kitap okuyanların oranı yüzde 30 iken, yine Konda’nın 2019 yılında yaptığı araştırmada bu oran yüzde 64 olarak ölçülüyor. ” dedi.

 

Türkiye’de kitap çeşitliğinin ve kitap sayısının da her geçen yıl artığını işaret eden Genel Müdür Odabaş, “ 2021 yılında 87 bin 231 çeşit kitap basıldı.  2021 yılında basılan kitap sayısı ise 438 milyon.  Kitap çeşitliği açısından dünyada ilk altıdayız.  Basılan kitapların parasal değeri açısından ise ilk ondayız.” dedi.

Ali Odabaş,  arama motorlarındaki “Bir Japon yılda 12 kitap okurken, bir Türk 10 yılda bir kitap okuyor, dünyada 86 ıncı sıradayız. TUİK’in kitabın insanlarımızın ihtiyaçları açısından bir sıralama yaptığında 232 inci sıradayız” gibi istatistiklerin hem gerçekleri yansıtmadığını hem de yalan haber olduğunu söyledi. TÜİK yetkilileriyle görüştüklerini belirten Odabaş, böyle bir araştırmalarının olmadığını ifade ettiklerini söyledi.

322665e5-dda7-4cf4-acec-5d1a3490d4aa.jpg

Ali Odabaş, Türklerin okuma alışkanlığı yönünden iyi bir seviyede olduğunu ifade ederek, “Avrupa Birliği’nin 2018 yılı Dünya Kitap Günü vesilesiyle hazırladığı ve yayınladığı bir istatistik ve veri var.  Türklerin günlük okuma süresi 7.2 dakika. Avrupa Birliği ülkeleri arasında 9 uncu sıradayız. Fransa, Belçika ve Romanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinden daha iyiyiz. Almanya 7.5 dakika. Görüldüğü gibi Almanya ile başa başız. Kitaba zaman ayırma bakımından ise 8 inci sıradayız. Rakamlar ortada. Okuma kültürü bakımından kötü değiliz.  Daha çok okumalıyız.  Çok daha iyi olmalıyız. Daha nitelikli okumalar yapmalıyız” şeklinde konuştu.

fb61911d-72d0-49b2-bfbf-a2854ff6a28c.jpg

Birçok ilde çok sayıda Edebiyat Müze Kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi, Şube kütüphanesi, Bebek Kütüphanesi, AVM Kütüphanesi, Havaalanı ve Gar Kütüphanesi kurduklarını anlatan Odabaş, şehir tarihi kütüphaneleri gibi yeni ihtisas kütüphaneleri kurmayı planladıklarını bildirdi. Genel Müdür Odabaş, Bebek Kütüphaneleri oluşturmaya başladıklarını da ifade ederek, burada hamile ve bebeği olan annelerin kitap okuduğunu, bebeklerin daha doğmadan ve daha küçük yaşlarda kitapla tanıştığını aktardı.

92f5784a-3bb2-42fd-9e73-d5422aa55496.jpg

Deprem bölgesinde 10 tane gezisi kütüphane kurduklarını anlatan Odabaş, “Deprem bölgesindeki her yaştan çocuk ve gençlerin kitapla buluşması için gezici kütüphanelerimiz 7/24 hizmet veriyor. İnşallah bunların sayısını artıracağız” dedi.

Program TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın Genel Müdür Ali Odabaş’a günün anısına berat takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

b13a32e6-ecea-4ebe-9978-ab0e83492b87.jpg

Haber: Şahin Ali Şen

Bu haber toplam 434 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim