• İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Oğuzhan Bilgin: 2024 Türkiye'sinde “merkez sağ” konuşmak

Oğuzhan Bilgin: 2024 Türkiye'sinde “merkez sağ” konuşmak
İyi Parti bağlamında yapılan tartışmalarda İyi Parti'nin MHP'den kopuş sonrası kendine aradığı siyasal konumla ilgili birtakım kavramlar yerli yersiz fazlasıyla kullanıldı.

Bilhassa sarf edilen bu kavramlardan bir tanesi fazlasıyla kulak tırmalıyordu: Merkez Sağ.

İddiaya göre MHP'den ayrılan kurucu kadro İyi Parti'nin kuruluşundan itibaren kendisine MHP'nin tabanını oluşturan Türk milliyetçilerini değil esas olarak merkez sağı belirlemiş ve böylece daha geniş bir toplum kesimine ulaşmayı, sadece MHP'den değil, AK Parti'den de oy koparmayı hedeflemişti.

Söylenenlerden de İyi Parti'nin de bizzat kuruluşundan itibaren de gerçekten bir "merkez sağ" parti olma hedefinin olduğu anlaşılıyor.

Peki, nedir bu "merkez sağ"?

Bilindiği üzere siyasal merkez ve toplumsal merkez ile ilgili kavramlar Soğuk Savaş döneminde fazlasıyla tartışılmıştır. Ne solun hâkim liberal-kapitalist sistemi radikal bir dönüşüme uğratacak, komünizme uzanabilecek uç versiyonlarını ne de sağın aynı liberal siyasal düzeni dönüştürme ihtimali bulunan Nazizm'e veya faşizme uzanabilecek unsurlarını "merkez" kabul eden hâkim bir siyasal haritalandırma yapıldı. Bu, aynı şekilde modernist devrimlere muhalefet ederek karşı-devrimleri savunan De Maistre tipi muhafazakârlık yerine Burke tipi tedrici değişimi savunan, muhafazakâr-modern siyasete oturan bir muhafazakâr merkez-sağa alan açılmasıyla da gerçekleşti.

Bu haritalandırma Batı'da yapılırken Türkiye de elbette payına düşeni alacaktı. Ama payına düşeni de yine kendine özgü ve kendi şartları içinde alacaktı.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/oguzhan-bilgin/2024-turkiyesinde-merkez-sag-konusmak/haber-1472389

Bu haber toplam 185 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim