• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Ordu Şube Başkanı Akçiçek: Kültürel değerlerimizi ülkemizin gündemine taşımayı hedefliyoruz

Ordu Şube Başkanı Akçiçek:  Kültürel değerlerimizi ülkemizin gündemine taşımayı hedefliyoruz
Türkiye Yazarlar Birliği Ordu Şube Başkanı, yazar, şair Gökhan Akçiçek sorularımızı cevaplandırdı.

Sayın başkanım Türkiye Yazarlar Birliği’nin Ordu Şubesini arkadaşlarınızla kurdunuz. Öncelikle hayırlı olsun. Hem sizi okuyucularımıza tanımak hem de yapacağınız faaliyetler hakkında sizden bilgiler almak istedik. Önce sizden başlayalım; Gökhan Akçiçek kimdir?

GÖKHAN AKÇİÇEK, 15 Mart 1961’de Ordu’da doğdum. Aslen Alucra’nın Karaağaç Mahallesi’ndenim. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nü bitirdim. Yazı ve Şiirlerim; Dergâh, Hece, Türk Edebiyatı, Edebiyat Ortamı gibi dergilerde yayımlandı. Şiirlerimden ders kitaplarına seçilenler oldu. Millî Eğitim Bakanlığı Kültür Kitapları Danışma Kurulu Üyeliğinde bulundum. Ulusal ve Uluslararası birçok etkinliğe yazar ve şair olarak davet edildim. İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü’nde başladığım kamu görevini (1982) Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatlarında sürdürdüm. 2007’de emekli oldum. Şiirlerimden Arapça, İngilizce ve İspanyolcaya çevrilenler oldu.

Çocuk Edebiyatı KitaplarımŞiir: Bulutlar Örtmese Güneşi 1995, Bülbül Deresi Şiirleri 1996, Çocuklara Ölüm Yakışmaz 2001, Denizlere Söylenen Şarkı -Seçme Şiirler- 2007, Her Harfin Bir Şiiri Var 2012, Alfabesiz Kuşlar 2017, Kuş Resimli Kazak 2017, Küçük İyilikler Sokağı 2018, Güvercinim Süt Beyaz 2020, Kuğuları Çağıran Anne 2021. Kalbinden Öpülen Nilüfer 2022, Neşeli Çiçekler Mevsimi 2022.   Deneme: Şiire Benzese Sesim 2015, Sana Gülücük Nara Öpücük 2022. 

2-(4)-004.jpeg

Almış olduğum ödüller ise; 1992 Yılı Millî Eğitim Bakanlığı Çocuk Kitapları Şiir Ödülü,

1995 Yılı Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü,  2018 Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı Çocuk Edebiyatı Ödülü ve 2022 Arif Baş Çocuk Edebiyatı Şiir Ödülü.

- Kültürel değerlerimizi ülkemizin gündemine taşınmayı hedefliyoruz

-Türkiye Yazarlar Birliği Ordu Şube olarak, Ordu’nun kültür, sanat, edebiyat hayatına ne tür katkılar sağlamayı planlıyorsunuz?

-Yaşadığım şehir elbette kültür birikimimin oluşmasında önemli bir yer teşkil ediyor. Bu anlamda yazarın ve mekânın karşılıklı etkileşimi de söz konusu. Şehrimizin İstanbul ve Ankara gibi edebiyatın merkezlerine uzak olması da düşünüldüğünde bizleri önemli sorumluluklar bekliyor. Ulusal edebiyatımıza Ordu şehrinin zaman içinde kattığı değerlerin, burada şekillenen kültürel ayrıntıların, şehir belleğinin ve sanat birikiminin duyurulması, ülkemiz gündemine taşınması da gerekiyor. Bu hususta bir köprü vazifesi olmayı amaçlıyoruz.       

-Gençler için kültür sanat edebiyat faaliyetleri planlıyoruz

-Şehrin tarihi mekânlarını, eserlerini, düşünürlerini ve önemli yazarlarını genç kuşaklara tanıtmak için ne tür faaliyetler yapacaksınız?

-En önemli göreviniz de aslında bu söyledikleriniz olmalı. Ben zaten kendi çizgimde bir edebiyat tavrını oluşturmayı az çok başardığımı düşünüyorum. İlk yazı ve şiir çalışmalarına başladığımda (22-24 yaşları arasında) Ordu şehrinde yanına gideceğim, usul ve fikir soracağım birileri yoktu. Yazar olarak yerel gazeteciler biliniyordu. Ulusal anlamda tanınan bir şair ve yazar da maalesef şehrimde yaşamıyordu. Kendi çapında kültür ve sanat ile uğraşan kimi büyüklerimin kültür birikimleri yerelden hız alıyordu. Şehir tarihi üzerine bir iki önemli çalışma ve tiyatro faaliyetleri dışında heyecan yaratacak bir kültür ve sanat atmosferi de henüz oluşmamıştı kentimde. Bu sıkışmışlığın acısını gençliğimde çok hissettim. Aynı duyguları sanat ve kültür ile ilgilenmeyi düşünen gençlerimizin de yaşamasını hiç istemiyorum. Onların önünü açacak yapılara zemin hazırlamak gerekiyor. Tüm bunların canlı, sürekli ve etkili bir sanat atmosferi yaratıldığında yaşama geçebileceği bilinciyle faaliyetler yürütmeyi amaçlıyor, gençlerimize, sanat ve kültürün hayatlarına katacağı güzellikleri hatırlatmayı da planlıyoruz.

-Üniversite ile iş birliğini önemsiyoruz

-Gençlere edebiyatı sevdirmek, olan ilgilerini artırmak amacıyla üniversite ve eğitim kurumlarıyla nasıl bir iş birliği kurmayı düşünüyorsunuz?

-Ordu Üniversitesi ile iletişim halindeyiz. Üniversitemizde görevlisi üç akademisyen dostumuz da üyemiz. Bu manada birçok çalışmanın içindeyiz. İşbirliğimizi önemsiyoruz. Kültür havzamızın genişlemesinde üniversiteler bir lokomotif işlevi görüyor. Bizler de bunun farkında olan diğer kültür yapıları ile iletişim halinde olmayı hedefliyor, ortak projeler geliştirmeyi düşünüyoruz.   

-Yazar ve şairlerimiz için imza günleri düzenleyeceğiz

-Ordulu edebiyatçıları şubeniz çatısı altında toplamak için şairlere ve yazarlara ulaşmak ve iş birliği yapmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

-Şehrimizde yaşayan ve ulusal anlamda tanınan şair, yazar ve sanatçı sayımız çok az. Ama bu bizi kötümserliğe itmiyor. Bu sayının çoğalması adına yapacaklarımız olduğunu biliyoruz. Genç yeteneklerin keşfedilmesinde sorumluluk almayı hedeflerimiz arasına koyduk. Yine ilimizde yaşayan kültür ve sanat insanları ile ilgilenmeyi, onlar ile ortak projeler üretmeyi de amaçlıyoruz. En azından ahirete göç etmiş olan bizden önceki kültür ve sanat değerlerimizi anma günleri ile hatıralarına saygı göstereceğiz. İlimizdeki şair ve yazarlar için imza günleri ve söyleşiler de planlıyoruz. Sanatın diğer dalları ile ilgilenen değerlerimizi de ulaşmayı, onlara moral vermeyi ve birlikte yeni perspektifler oluşturmayı da düşünüyoruz.       

-Kültüre, sanata ilgi duyan vatandaşlarımızın kendilerini geliştirmeleri için şube de ne tür kurs ve eğitimleri yapacaksınız?

-Öncelikle her ay en az iki söyleşi planlıyoruz. Şair, yazar ve sanatçılarımız ile görüş alışverişinde bulunmayı, gençlere ve yetişkinlere yönelik yazı ve şiir atölyeleri açmayı planlıyoruz. Ulusal değerdeki sanat insanlarımızın anma günlerini periyodik olarak gerçekleştireceğiz. Şehrimizde bir sanat duyarlılığı oluşturmak, var olan değerlerimize yenilerini eklemek adına ihtiyaç duyulan ve talep edilen kurs ve eğitimleri de hedefliyoruz.   

3-(4)-004.jpeg  

Bu haber toplam 481 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim