• İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Orhan Alimoğlu: Bir âhir zaman Veysel’i (1927-1993)

Orhan Alimoğlu: Bir âhir zaman Veysel’i (1927-1993)

“Kubbe-i Hadra demek - Konya Mevlânâ demek” denilmiş. Veysel Öksüz merhum da Hz. Mevlâna ve yoldaşları gibi; Konyalı olmakla kalmamış, erkenden muhibbana dahil olmuş. Anadolu’nun Türk- İslam diyarlarının çoğunda, zevkle okunan bir Yunus ilâhisi vardır:

 

“Bin deveyi bir akçaya güderdi

Onun da nısfını zekât ederdi

Develer bilesince tevhid ederdi

Yemen illerinde Veysel Karani

Yemez haramı, demez yalanı

 

Bu ilahide geçen haram yememek, yalan dememek, İslam’ın iki temel düsturudur. Bir de namaz eklendi mi fukaranın İslam’ı tamam olur. Kanaatimizce İslam beldelerindeki yaygın olan Veysel, Veysi ve Üveys isimleri o Peygamber aşığı Hz. Veysel Karani’den gelir. Nitekim, Veysel Öksüz merhumun babasının adı da Veysi’dir. Şiirler, nazımlar da aynı aşka, aynı yola sahip ve mensup olduğunu aşikâre gösteriyor.

Biz de bunların daha çok tanınarak, bilinerek Veysel Karani ve emsali büyükler vasıtasıyla Peygamber ve Allah sevgisinin ziyadeleşmesine vesile olmayı ümit ediyoruz. Bu sayede arınma ve ayılma artar. Ve antidepresan vb. malzemeler ihtiyacı azabilir diyoruz. Merhum Cemil Meriç’in ifade ettiği “Muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir maziye bağlayan köprü olma” arzusu da takviye edilir, günden güne daha huzurlu ve sürurlu bir memleket olabiliriz diye düşünüyoruz.

Öksüz merhum ilk mektepten sonra sanat okuluna kaydolmuş, iki sene sonra babası orayı yeterli bulup, “bir ustaya olmuş çırak, yakın olmuş cümle ırak” kaynakçı Veysel usta, Pullukçu Veysel ustaya terfi etmiş, Konya gibi tahıl ambarı olan memlekette en lüzumlu aletlerden pulluklar imal etmiş. Veysel ustanın pulluklarının farklı ve aranan olmuş ve olacağını düşünüyoruz.

Veysel Öksüz Konya merkeze 40 km. mesafede Yarma nahiyesinde dünyaya gelmiş. Mütevazı bir çiftçi ailesinin ikinci çocuğu. Babası Veyis Efendi, anası da Cennet hanım. İstiklal harbinde ordunun yetiştirdiği ilk şoförlerden olan Veyis Efendi Konya’dan Musul’a demir tekerlekli kamyonlarla erzak taşımış. Cumhuriyetin ilanından sonra kendi isteği ile memleketi Yarma’ya yerleşmiş, geçimini çiftçilikle sağlamıştır. Ve 17 yaşında iken Şerife hanımla evlenmiştir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/bir-hir-zaman-veyseli-1927-1993-makale,2961.html

 

Bu haber toplam 264 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim