• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Orhan Alimoğlu: ‘Bizim Klasiklerimiz’den Muhammediye’ye dair 4: Cihadu’l Huneyn

Orhan Alimoğlu: ‘Bizim Klasiklerimiz’den Muhammediye’ye dair 4: Cihadu’l Huneyn

Türk İslam Medeniyetinin temel eserlerinden birisi de Muhammediye’dir. Muhyiddin İbni Arabi’nin Fusûsu’l Hikem ve Fütûhâtü’l Mekkiyesi, Mevlânâ Celaleddin Rûmi’nin; Mesnevi-i Şerif, Divan-ı Kebir, Fihi Mafih gibi eserleri, Süleyman Çelebi’nin Vesîletü’n Necât’ı, Yunus Emre’nin Divanı ve Risâletü’n Nushiyye’si, Sadrettin Konevi’nin eserleri, Eşrefoğlu Rumi’nin Müzekkin Nüfus ve Divanı, Ahmed Bican’ın Enverü’l Âşıkîn, Hoca Ahmed Yesevi’nin Divan-ı Hikmet’i, Anadolu’da, Rumeli’de, İran’da, Türkistan’da, Yemen’de, Şam’da, Bağdat’ta, İslam insanını  ve medeniyetini inşa eden temel eserlerdir. Onun için bunlar yüzyıllardır okunmaya ve şerhleri yapılarak günümüze getirilmeye gayret edilmiştir.

Merhum Amil Çelebioğlu Hocamızın Latin harfleri ile neşrine sağladığı bu eser inceleme ve lügat kısımları ile çok istifadeli hale gelmiştir. Kâinatın sahibi olan Allah’ı ve onun resulü ve muhbir-i sadık olan Risaletpenâh Efendimizi erken ve tam anlayanlardan milletimiz bu sayede sulh ve adaletle cihana nam salmıştır.

Bugün de bildiklerimizi sağlam kaynaklardan teyit etmeye, bilmediklerimizi öğrenmeye ihtiyacımız devam ediyor. Peygamberimizin hayatı her Müslüman için ibret, hikmet ve örneklerle doludur. Onu 9008 beyitlik bir mesnevi tarzında yazan Yazıcızâde’nin eseri de arifane ve âşıkânedir. Yazıcızade, Somuncu Baba ve Hacı Bayram Veli’nin hayru’l haleflerindendir.

20. asır başlarında göçmüş olan Erzincânî Salih Baba Divanı’nda:

Çalındı mahşerin suru

Göründü Ahmed’in nuru

Bezendi cümleten huri

Bu meydan-ı muhabbettir

Bu bir ıyd-ı meserrettir

Şefi’imiz Muhammed’dir     

buyuruyor ve gazel olarak okunuyor.

Milletimizin yüz akı ilim ve devlet adamlarımızdan Ahmed Cevdet Paşa’mız Kısas-ı Enbiya’sı ve Tevarih-i Hulefa’sında Huneyn Muharebesi’ne dair şunları kaydediyor:

“Şevval’in yedinci günü Düldül adındaki esterine binerek 12 bin askerle Mekke’den çıkıp Huneyn tarafına gitti. Hz. Peygamber ile beraber 80 kişi de müşrik olarak bulunuyordu. Onlardan biri de Safvan idi. Ben-i Selim ile Mekke askeri öncü olup, reisleri de vaktin en yiğit ve mahir süvari kumandanı olan Velid’in oğlu Halid idi. Müslümanlardan bazıları ordunun bu kuvvetini görüp ‘Bu asker hiçbir vakit düşmandan az olsa da mağlup olmaz’ dediler. Karşı taraf 20 binden ziyade idi. 

Devamı: https://www.dunyabizim.com/bizim-klasiklerimizden-muhammediyeye-dair-4-cihadul-huneyn-makale,3009.html

 

 

 

Bu haber toplam 211 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim