• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

“Osmanlı Bakiyesi Ülkelerde Türkiye’ye Rağbet Var”

“Osmanlı Bakiyesi Ülkelerde Türkiye’ye Rağbet Var”
TYB Ankara Şubesi tarafından gerçekleştirilen kültür programlarının bu haftaki konuğu Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Gazeteci/Yazar Turan Kışlakçı oldu.

Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Gazeteci/Yazar Turan Kışlakçı:

“Osmanlı Bakiyesi Ülkelerde Türkiye’ye Rağbet Var”

 TYB Ankara Şubesi’nin Youtube kanalından canlı yayınlanan “Türkiye’nin Yurt Dışındaki İmajı” konulu söyleşide Türkiye’nin son yıllarda yükselen uluslararası itibarı ve yapılması gereken yeni faaliyetler konusunda ufuk turu yapıldı. 

İyi İşlere, Yeni Güzel İşler Eklemeliyiz

23 Ocak 2021 tarihinde saat 20.00de Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan ve program yöneticiliğini TYB Ankara Şubesi Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım’ın yaptığı programda konuşan Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Gazeteci/Yazar Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Osmanlı Devleti’nin büyük bir coğrafyada kalıcı izler bıraktığını belirterek, “Osmanlı bakiyesinin bir ferdiyiz. Osmanlı’nın mirası halen devam ediyor. Hem bireyler olarak, hem sivil toplum kuruluşları olarak hem de devlet olarak 500 yıllık mirasın nüvelerinden yararlanıyoruz. Dünyanın dört bir yanında çok güzel şeyler yapılıyor. Ancak büyük ideal söylemlerimizin içini tam olarak doldurduğumuz da söylenemez. Artık kurduğumuz büyük hayallerin, ideallerin ve söylemlerin içinin doldurulması zamanıdır. Bunun için sivil organizasyonların ön plana çıkması lazım. Biz Türk-Arap Medya Derneği olarak ve kurmakta olduğumuz göçmen sanatçılarla ilgili oluşumumuzla bu süreçlere katkı yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Arap Coğrafyasında Türk Aydınlar Tanıtılmalı

Bütün dünyanın teveccühünün Ankara’ya, İstanbul’a, Türkiye’ye baktığını söyleyen Gazeteci/Yazar Kışlakçı, “Türkiye’ye büyük rağbet var. Bu rağbeti ve beklentileri karşılayacak büyük projeler ortaya koymamız, vizyonlar sunmamız lazım. Arap dünyasında çok bilinen aydınlarımız yok. Bugün Lübnan’da vatandaşlar çok sayıda İspanyol, Çinli aydını bilir, bizim aydınları yeterince tanımazlar. Osmanlı’nın bakiyesi coğrafyada Şerif Mardin, Cemil Meriç, Halil İnalcık gibi çok sayıda aydınımız bilinmeli. Buna yönelik projeler üretmeliyiz. Biz medya eksiğini gidermek için Türk-Arap Medya derneğini kurduk. Suriye başta olmak üzere farklı coğrafyalardan göç eden sanatçıları bir çatı altında toplamak için Göç Sanatçıları Derneği’ni hayata geçirdik. Çok iyi Arapça bilen gençler var, bunları örgütlemek gerekir. Düşünürleri örgütlemek artık zarurettir. Biz yapmazsak yapanlar çıkıyor: İngilizler, Fransızlar, ABD’liler. ” şeklinde konuştu.

Dünya Müslüman Kadınlarını Örgütlemeliyiz

Dünyada kadın örgütlenmesinin çok büyük bir önem kazandığını, ülkelerin bu alanda örgütlenmeye özel önem verdiğini anlatan Gazeteci/Yazar Kışlakçı, şunları söyledi: “Osmanlı bakiyesi ülkelerden göç eden kadınları örgütlemek lazım. Uluslararası kadın hareketi oluşturmak gerekiyor. Bu coğrafyanın çok zeki kadınları var. Dünyanın dört bir yanından göç etmiş seküler, İslamcı,  solcu Müslüman, liberal Müslüman kadınlar var. Avrupa’da, ABD’de sanatıyla, edebiyatıyla, mesleğiyle ön planla olan Müslüman kadınlar var. Bunları bir çatı altında toplamak gerekir.”

İslamofobiyaya Karşı Siyasi Değil Fikri Mücadele…

Batı’da İslamofobiyanın tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Kışlakçı, “Batı’da İslamofobiya yükseliyor. İslamofabiyaya karşı siyasetle ve siyasetçilerle mücadele edemeyiz. İslamofobikler, romanlarla, filmlerle, makalelerle İslamofobiyayı büyütüyorlar, körüklüyorlar. Buna siyasi cevap veremezsiniz. Bunlarla mücadele için entelektüel beyinlere ihtiyaç var. Bugün Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde eğitimli insanlar var. Sanatçılar var. Yazarlar var. Aydınlar var. Bunları biraya getirecek bir çalışmaya ihtiyaç var.  Yeni fikirler ve yeni projeler ortaya koymalıyız. Kur’an Allah’la başlar, insanla biter. Robotlaşmaya karşı insanı ve onurunu savunmalıyız.” diye konuştu.

Türk Pasaportu Çok Kıymetli

Eski Türkiye’ye göre Yeni Türkiye’nin tüm dünyada büyük bir farkındalık oluşturduğunu anlatan Gazeteci/Yazar Kışlakçı bu farkı şöyle açıkladı “Ben Sudan’dan Somaliye dünyanın birçok bölgesine gittim. 20 yıl öncesine göre büyük bir fark var.  Türk dediğinizde büyük bir saygıyla karşılanıyorsunuz. Türk pasaportu çok değerli hale geldi. AFAD, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı önemli işler yapıyor, İleride bunların güzel tesirleri ve etkileri olacak. İngilizler, Fransızlar 100 yıldır bu coğrafyada bizim aleyhimize çalıştılar. Biz bunlara cevap vermedik, Ermenilerin Arapça yayınladığı yüzlerce kitabı var. Bizim birkaç çalışmamız var. Arap dünyasında Türkler kafir, mürted propagandası yaptılar. İngiliz ve Rus oryantalistler Kureyşcilik meselesini köpürttüler. ‘İslam dünyasının lideri sizsiniz, Osmanlılar sizin hakkınızı gasp etti’  tezviratı ürettiler. Biz bunlara cevap veremedik. Yeni yeni bu yalanlara cevap üretmeye başladık ancak yetmez. Daha çok cevap üretmeliyiz.”

Kara Propagandaya Cevap Üretmeliyiz

Türkiye’nin aleyhine bugünkü olumsuz propagandaların sürdüğünü anlatan Kışlakçı, “Türkiye mültecilere sahip çıkıyor ancak bunu yeterince anlatmıyor, anlatamıyor. Anlatmamız lazım. Çünkü ‘Türkiye mültecilere sahip çıkamıyor’ yalanları uyduruluyor. Cumhurbaşkanımız ve Türkiye aleyhine yalan haber üretiyorlar. Türkiye’de üretilen haberler, Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa medyalarına servis ediliyor. Özellikle ekonomiyle ilgili olumsuz haberler yapılıyor. Doların, 20, 30 liraya çıkacağı pompalanıyor. Arap Dünyası’na yönelik Arapça yayın yapacak internette ekonomi portalı oluşturulmalı. Yine  ‘DAEŞ eşittir Türkiye’ yazıları Fransa ve İngiltere sokaklarına yazılıyor. Bu kara propagandalara cevap vermemiz lazım.” dedi.

Mazlumun Sesi Olduk

 Program yöneticisi TYB Ankara şubesi Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım ise  Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Mazlumun sesi olacağız’ sözünü hatırlatarak, “Cumhurbaşkanımızın bu sözünün içini sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar, aydınlar olarak doldurmalıyız. Ülkemize yönelik gerçekleştirilen psikolojik, ekonomik savaşa karşı büyük bir mücadele vermeliyiz. Mazlum coğrafyanın umudu olduğumuz için bütün enstrümanlarıyla saldırıyorlar. Biz de bu saldırılara gerekli cevabı vermeliyiz” dedi.

Bu haber toplam 650 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim