• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Prof. Dr. Faruk Gürbüz: Edebiyat edeptir

Prof. Dr. Faruk Gürbüz: Edebiyat edeptir
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi tarafından düzenlenen seminerde konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Gürbüz “Edebiyat edeptir. Edebi olmayan eserlere edebi demek mümkün değildir” dedi.
Diyanet Gençlik Merkezinde düzenlenen “Dil ve estetik” konulu seminerde konuşan  Prof. Dr. Faruk Gürbüz,  “Kur’an’daki ses uyumu ve belagati  örnek göstererek  şiir ve edebi metinlerdeki uyumu anlattı.  Hem mana, hem ses, hem de anlam itibariyle edebi eserler büyüleyici olmalıdır.”  dedi.
 
Faruk Gürbüz Konuşmasının bir bölümünde ise: “Bütün insanlık ve meslek erbabının derdi güzele koşmaksa, edebiyatçının derdi de kaba saba bir şey ortaya koymak değil,zarif, insicamı düzgün kaliteli eserler üretmektir. Beni, gerçek şairlerin şiirleri büyülemektedir. Eğer  okuduğumuz şiir değil ise  bu insanı etkilemekten, büyülemekten uzaktır.
 
Günümüzde şiirin tanımı yapılamamaktadır. Şiiri tanımlayamazsak, neyin şiir olduğunu tanımlayamayız. Neyin şiir olmadığını tanımlayabiliriz. Bir şeyin ne olduğunu anlatamıyorsak, ne olmadığını anlatabiliriz. Bu da çok kolaydır. Bu yolla  neyin edebiyat, neyin edebiyat olmadığını açıklayabiliriz. Mehmet Akif’in dediği gibi  “edepsizliğin başladığı yerde edebiyat biter.” O halde  edebiyatı edeple bağdaştırarak eserler üretebiliriz.” şeklinde konuştu.
 
Programa çok sayıda akademisyen, şair, yazar ve öğrenci katıldı.
dba8a466-aae0-492b-9262-74c7faa62864.jpeg
Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim