• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Prof. Dr. Halil Baltacı Mesneviye Göre Kamil İnsanı Anlattı

Prof. Dr. Halil Baltacı Mesneviye Göre Kamil İnsanı Anlattı
Mesnevi İslam’ı Kur’an yöntemi ile anlatıyor
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi tarafından düzenlenen programda  Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Halil Baltası   “Hz. Mevlana’ya göre İnsan’ı kamil” i anlattı.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevindeki programın başında Prof. Dr. Halil Baltacı  Vuslatının 750. Yılında Mevlananın hayatını anlattı.  17 Aralık tarihinde vuslata eren Mevlana’nın vefatından önce yazdığı  ‘Divanı Şems’ ve ‘Divanı Kebir’de ölümü ile ilgili açıklamalarda bulunduğunu söyledi.  Mevlana’nın zahir ve batın ilimlerde eşsiz bir yapıya sahip olduğunu, ilk bilgisini babası Bahaeddin Veled’ten aldığını söyledi.  Mevlana babası ile birlikte  Belh’ten yola çıkarak Nişabur ve Bağdat üzerinden Hacca gidip, oradan da  Diyarbakır,Malatya ve  Erzincan üzerinden geçerek Konya’ya yerleştiğini, bu yolculuğun 14 yılda gerçekleştiğini ifade etti. 
img_20231215_194225.jpg
Prof. Dr. Halil Baltacı  konuşmasının bir bölümünde “Mevlana ilk eğitimini babası Bahaeddin Velet’ten almıştı. Babası Bahaeddin veled Küfreviye tarikatı mensubu bir sufidir. Ancak Mevlana’nın asıl yetişmesine sebep olan ise  Şemsi Tebrizi’dir.  Bir yolculukları sırasında  Feridüddin Attar Mevlanıyı keşfederek onun çok iyi yetiştirilmesi gerektiğini,“Göl, ummanı peşine takmış götürüyor.” diyerek Mevlana’yı keşfetmişti. Daha sonra  Şemsi Tebrizi ile tanışmasının ardından da eserlerini vermeye başlamıştır” dedi. 
Mevlanı’nın şamda Muhittin İbnül Arabi’ ile de tanışarak ondan da istifade ettiği  belirten Prof. Dr. Halil Baltacı “Mevlana bazılarının dediği gibi yanlışların içerisinde olan birisi değildi. Onu yazdıkları ile ele almak gerekir. Mevlana, “Ben  kur’anın kölesiyim.  Hz. Muhammed’in ayağının tozuyum” diyerek çıkış kaynağını anlatıyor. Onun dediğinin dışında başkalarının ne dediğinin önemi yoktur. Zaten eserlerindeki metoda bakarsanız Kur’ani bir metodu orada hissetmek mümkündür. Kur’anda anlatılan kıssalar gibi o da vereceği bilgiyi hikayelerle vermektedir. Ayrıca mesnevinin içerisinde yüzlerce hadisi bulmak mümkündür.  Yani Mevlananın metodu bir nevi Kur’an metodudur.” Dedi.
Prof. Dr. Halil Baltacı konuşmasının son bölümünde ise: “Mevlanaya göre insan-ı kamil  gönül yıkmayan müsamahakar olmalıdır.  İnsanlara, hayvanlara , çevreye zarar vermemelidir. Ancak bu şekilde insan-ı kamil olunabilir” şeklinde konuştu.
Çok sayıda akademisyen ve dinleyicinin katıldığı program sonrasında Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir Prof. Dr. Halil Baltacıya teşekkür ederek , “Daha önce başladığımız Mesvevi okumalarını  pandemi sebebiyle yarım bıraktık, yakın zamanda yarım kalan Mesnevi okumalarını bitirmeyi arzuluyoruz” dedi.
Program Sonunda  Yazarlar Birliği Erzincan şubesince hazırlanan Erzincan Valisi  Doç. Dr. Hamza Aydoğdu’nun imzaladığı teşekkür belgesini Prof. Dr. Nizamettin Parlak,  hatla oluşturulmuş bir mevlevi tablosunu  ise Prof. Dr. Ekrem Köksel  Halil Baltacı’ya hediye etti.
img_20231215_201721.jpgimg_20231215_201747.jpg
 
 
 
 
Bu haber toplam 189 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim