• İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan: Örnek Bir Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Fayda

Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan: Örnek Bir Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Fayda
Türkiye’de klasik dönem İslâm tarihi çalışmalarının duâyen isimlerindendir Fayda Hoca. Onun hatırlarını hep merak etmişimdir.

Zira hem bir Konyalı olarak Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu’nun torunu olması, hem de ihtilal dönemlerinde İmam-Hatip Lisesi ve Ankara İlahiyat Fakültesi’nde okumuş olması gözlemlerinin ve hatıralarının önemini artırmaktadır. Bu merakımı Hocanın öğrencilerinden iki akademisyen, Prof. Dr. Eyüp Baş ile Prof. Dr. Fatih Erkoçoğlu dostlarım giderdiler. Merhum Halil İnalcık hoca ile başlayan “Nehir Söyleşi” türünün şimdilik son örneği, “İslâm Tarihçiliğine Adanan Altın Bir Ömür Prof. Dr. MUSTAFA FAYDA” adlı kitap oldu.

Mustafa Fayda Hoca, Konya’da Hasan Hüseyin Bey ve Sekine Hanım’ın üç oğlunun ortancası olarak 1943 senesinde dünyaya gelmiştir. Annesi Hacıveyiszâde Mustafa’nın kızı ve Konya’nın tanınmış ailelerindendir. İlkokuldan sonra Konya İmam-Hatip Lisesi’nden 1961 senesinde mezun olmuştur. Lise yıllarında Konya’daki dini ve sosyal hayat, örf ve adetler hakkında aktardıkları zevkle okunmaktadır. Liseden sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne kaydolan hocanın Diyanet ve Ankara’nın dini yapısı hakkındaki yaptığı gözlemleri, kendisinin bu yıllarda din görevlisi olması hasebiyle oldukça önemlidir. Ancak bana göre, bu konu üzerinde fazla durulmamıştır. Hocaya bu konuda daha çok soru sorulsaydı, Hoca cevap verir miydi, bundan emin değilim. Zira Fayda hocanın yapısında itidal var ve her zaman kimilerine göre “aşırı uç” olarak nitelendirilen bazı görüşlerden uzak durmuştur.

Ankara İlahiyat Fakültesi’nin o yıllardaki kadrosu hakkında verilen bilgiler ve asistanlığı sonrasındaki süreç hakkında anlattıkları kitaptan okunmalıdır. Doktora tezi hazırlama aşamasında anlattıkları ise hocanın, biz dâhil, bütün lisansüstü talebelerine anlattıklarıdır. Fayda Hoca yurtdışı tecrübelerini, özellikle Suudi Arabistan yıllarını ve bu yıllarda merhum Ali Ulvi Kurucu ile oradaki temaslarını çok güzel hatırlarla anlatmaktadır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/ornek-bir-akademisyen-prof-dr-mustafa-fayda/

Bu haber toplam 271 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim