• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Mehmet Akif’in Türkçesi

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Mehmet Akif’in Türkçesi
Mehmet Akif Ersoy’un hayatında önemli yer edinmiş isimlerden biri de Mithat Cemal Kuntay’dır.

Hayat hikâyesi 1885-1956 yılları arasına rastlayan Kuntay, ülkenin farklı dönemlerine tanıklık etmiş bir duygu ve düşünce adamıdır. Şiir, tiyatro, antoloji, roman, biyografi gibi türlerde eserler veren Mithat Cemal, gazetelerde fıkra ve makaleler de yazmıştır. Bununla birlikte Kuntay, kahramanlık ve vatan sevgisi temalarını işleyen şiirleriyle tanınmıştır. Tahran’da Millet Meclisi’ni topa tutan Muhammed Ali Şah’a hitaben Mehmet Akif’le birlikte yazdıkları “Acem Şâhına” isimli şiirle edebiyat çevrelerinin dikkatini çekmiştir.

Ona asıl şöhretini kazandıran Üç İstanbul adlı romanıdır. Eser, İstanbul’da II. Abdülhamid, Meşrutiyet ve Mütareke dönemlerinin toplum gerçeklerini yansıtması yönüyle Cumhuriyet devrinin en önemli romanları arasında sayılır. Roman, dizi film hâline getirilerek 1983 yılında TRT’de gösterilmiştir.

Mithat Cemal’i edebiyatımızda öne çıkaran özelliklerinden biri de Mehmet Akif Ersoy’la olan münasebetleridir. 1903 yılında tanıma fırsatı yakaladığı Akif; ilerleyen yıllarda onun sadece hocası olmamış, aynı zamanda arkadaşı ve sırdaşı olmuştur. Kuntay’ın Akif’e olan hayranlığı ve yakınlığı, kendisine Mehmet Akif temalı eserler yazmasına vesile olmuştur. 1939, 1944 ve 1948 yıllarında yayımlanan Mehmet Âkif (Hayatı-Seciyesi-Sanatı), İstiklâl Şairi Mehmed Âkif ve Mehmed Âkif: Hayatı-Sanatı-Seciyesi-Seçme Şiirleri isimli çalışmalar, bu yakın ilişkinin hatırasını taşıyan ürünlerdir.

Mithat Cemal’in, Akif’te gördüğü yahut gözlemlediği, sonra çeşitli vesilelerle kâğıda döktüğü çok şey vardır. Kuşkusuz, paylaştığı tespit, müşahede ve tekliflerin hepsi değerlidir. Her biri Akif’le ilgili bir boşluğu doldurmuş veya eksikliği gidermiştir. Bununla birlikte şairin dil icrasına yönelik Kuntay’ın ortaya koyduğu şu hüküm, dikkat çekici ve son derece önemlidir: 

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/mehmet-akifin-turkcesi/

Bu haber toplam 824 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim