• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Süheyl Ünver ve Türkçeye Hizmeti

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal: Süheyl Ünver ve Türkçeye Hizmeti

Ahmet Süheyl Ünver, tıp dünyasının yakından tanıdığı bir şahsiyettir. Hayatı hakkında bilgi veren kaynaklar ondan söz ederken ilk sırada mesleğini ve akademik hüviyetini (hekim ve tıp tarihçisi), ardından meşgalesini zikreder. Ancak bilinmelidir ki Süheyl hoca, çok yönlü bir isimdir. Ressam, müzehhip, hattat gibi yönleriyle de dikkatleri üzerine çeken Ünver, tasavvufi neşveyle şiirler de yazan bir hekimdir.

Süheyl Ünver 17 Şubat 1898 tarihinde İstanbul’da doğar. Babası, İstanbul Muhaberat-ı Umumiye müdürü Tırnovalı Mustafa Enver Bey, annesi XIX. yüzyılın ünlü hattatlarından Mehmet Şevki Efendi’nin kızı Safiye Rukiye Hanım’dır. İlk ve orta mektep tahsilini tamamlayan Ünver, 1915’te Mekteb-i Tıbbiyeye girer. Buradan 1920 yılında mezun olur.

Ünver, sanatla iç içe olan bir ailede büyür. Dedesi hattat Mehmet Şevki Efendi’nin konağında harlanan sanat yönünü, tıp tahsili sırasında devam ettiği Medresetü’l-Hattâtîn’de geliştirir. 1916-1923 yıllarında bu yuvada dönemin ünlü hattatları ile tezhip ve ebru ustalarını tanır; onlardan dersler alır, sülüs ve nesih yazılarını meşk eder. O yıllarda ressam Üsküdarlı Hoca Ali Rıza Bey’in de talebesi olur. Hocadan karakalem ve sulu boya resim dersleri alır. Birlikte İstanbul’un tarihî köşelerinin, mekânlarının resimlerini yaparlar. Hekimlik ihtisası ile sanat çalışmalarını sürdürürken mutasavvıf Abdülaziz Mecdi Efendi’nin sohbetlerine katılarak kendisine yeni bir pencere açar.

1927’de Fransa’ya giden genç doktor, Paris’te hekimlik ihtisasını tamamlar. Paris günlerinde Bibliothèque Nationale’in Şark Yazmaları Bölümü’nde bulunan eserlerdeki tezhip ve minyatürlerden Türk süslemesinin nadide örneklerini istinsah eder. Orada Türk-İslam tıbbına ait yazma kitaplar üzerinde de çalışır.

1929’da bir süre Avusturya’da bulunur. Viyana kütüphanelerindeki yazma eserleri inceler. 1930’da İstanbul Darülfünun Tıp Fakültesi’ne girer. Üç yıl sonra gerçekleşen üniversite reformu esnasında Tıp Tarihi Enstitüsünü kurar. Enstitü bünyesinde Türk Tıb Tarihi Arkivi dergisini çıkarır; Türk-İslam tıbbına dair temel kaynakların tercüme faaliyetini başlatır. 1939’da profesör, 1954’te ordinaryüs profesör olur. 1958-1959 yıllarında misafir hoca olarak Amerika’da bulunur. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesine geçer, burada ikinci bir tıp tarihi ve deontoloji kürsüsü kurar. 1973’te emekliye ayrılır. 14 Şubat 1986’da İstanbul’da vefat eder.

Devamı: https://www.insaniyet.net/suheyl-unver-ve-turkceye-hizmeti/

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim