• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Prof. Dr. Mete Gündoğan: “Borçlanmadan Da Yapabiliriz”

Prof. Dr. Mete Gündoğan: “Borçlanmadan Da Yapabiliriz”
Prof. Dr. Mete Gündoğan, TYB Ankara Şubesi’nin instagramdan çevrimiçi olarak düzenlenen söyleşi programına katıldı. Programda konuşan Pof. Dr. Gündoğan, “Yeter ki karar verelim. Oyun kurucu olarak yeni bir sistem kurabiliriz” dedi.

15 Haziran 2020 tarihinde saat 21.30’de başlayan ve TYB Ankara Şube Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım’ın yönettiği söyleşide konuşan Prof. Dr. Mete Gündoğan, “Dünya’nın Fabrika Ayarlarına Dönme Anahtarı D-8” konulu söyleşi yaptı.

TYB Ankara Şubesi’nin İnstagram hesapları üzerinden canlı yayınlanan programında konuşan Prof. Dr. Mete Gündoğan, dünyada para-kredi sisteminin işlediğine dikkat çekerek, “Dünyada borca dayalı ekonomi modeli uygulanmaktadır. Bir network var, bu bir avuç küresel rantiyeciye  çıkıyor. Ulusal Merkez Bankalar gerekli bağımsızlığa sahip değiller.” dedi.

PARA-KREDİ SİSTEMİ KRİZ ÜRETİR

 Küresel salgınların değişiklik fırsatları sunduğunu belirten Prof. Dr. Mete Gündoğan şunları söyledi: “Pandemi dönemlerinde  yeni bir eksen oluşturmanız mümkün değil. Bozuk alet ile düzgün iş çıkmaz. Para-kredi sistemi içinde ilerleyemeyiz. Bölgede yabancı güçlerin  gevşemesi var. Bu büyük bir fırsat. Bölgede yeni bir ekonomik model ve finans sistemi kurmalıyız. Bugün bölgede kuracağımız ekonomik yapıya itiraz edecek güç yok. Batı’nın ekonomik modeli para-kredi sistemidir. Bu sistem sürekli kriz üretir.”

KENDİ SİSTEMİMİZİ KURACAĞIZ

Pandemide  Batı’nın kendisine faydası olmadığının görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Mete Gündoğan,  gelecekle ilgili şu tespit ve önerilerde bulundu “ Milli gelirimiz artıyor, sermaye tabana yayılır. Bir bakıyoruz, bir kriz kazanımlar halkın elinden alınıyor. Tekrar sermayedara ve rantiyecilere dağıtılıyor. Önce yerel sonra küresel elitlerin eline geçiyor. Bir kriz geliyor elimizdeki her şey gidiyor. Bu defa bu soyguna izin vermemek gerekir. Bu pandemi ABD ve Batılı güçlerin finans sistemini patlattı. Kendilerine faydası yok. Bu zengin ülkelerde vatandaşlar memnun değil. Zengin ülkelerin birbirine faydası olmadığını da gördük. Kendi sistemimizi kuracağız. Hesap sormaya kalkanlara, sen bize hesap ver dememiz lazım. Getirdiğiniz tüm iddialarınız, tüm modelleriniz çöktü dememiz lazım. Bu hokkabazlıkları bırakın dememiz lazım. Küresel finans elitlerinin tezlerini kabul etmek zorunda değiliz. Borçlanmadan da yapabiliriz.”

 

EN İYİ OYUNCU DEĞİL OYUN KURUCU OLALIM

“Bugün merkezi para üreticileri ile dijital para üreticileri rekabet ediyormuş gibi gözüküyorlar. Bunlar kavga ediyorlar gibi yapıyorlar. Bir yerde bunlar anlaşacaklar. Bir avuç dijital para üreticileriyle merkezi para üreticileri sonunda anlaşırlar. Anlaştıkları yerde biz onların alt uygulayıcıları haline geliriz. Biz birinin altında olmak zorunda değiliz.” diyen Prof. Dr. Mete Gündoğan, şöyle konuştu “Biz kendi sistemimizi kurabiliriz.  Bütün küresel sistemlerde insanlar faiz üzerinden sömürülüyor. Yeni model nasıl olacak diye soruyorlar. Bu matematik bir modellemedir. Bu değerlendirmeler sistemidir. Bunun içinde kabuller vardır. Bunu yapacak çok insan var. Zor olan kuruculuktur.  Oyun kurucu olmak zorundayız. En iyi oyunu oynayalım. Önemli değil. Oyunun kurallarını biz koyalım. Kendi amaç ve hedeflerimizi koyalım. Maharet iyi oyuncu olmak değil iyi oyun kurucu olmaktır.”

D-8’İ GELİŞTİREBİLİRİZ

15 Haziran 1997 yılında kurulan D-8 projesini de anlatan Prof. Dr. Mete Gündoğan, “D-8 sadece ekonomik bir model olarak kurulmamıştır. Dünyada iki kutup vardı. Biz üçüncü bir kutup oluşturmaya çalıştık. Kurgu yeni bir dünya kurmaktı. D-8 etrafındaki  ülkeler katılacak D-60 olacaktı, sonra D-160. Bu yeni bir düzen demekti. O zamanın şartlarında büyük hamleydi. Bugün bölgede Türkiye çok daha güçlü. Daha büyük fırsatlar var. Daha yeni şeyler yapabiliriz, başarabiliriz. Dünyanın çekim merkezi olabiliriz. Bütün dünyada şartlar değişiyor. Faizden arındırılmış bir sistem arayışı var. Adil ticaret ve paylaşım varsa orada barış vardır. Bölgemizde yeni bir ekonomik model ve güçlü bir barış kurabiliriz. Genç nüfus var. Akıl oda var. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu coğrafyanın çocukları var. Geri kalan organizasyon işidir. Masaya tekmeyi vuracaksın. Yeni bir dizayn yapacaksın.” şeklinde konuştu.  

Prof. Dr. Mete Gündoğan, Türkiye’nin yeni bir sistem kurması halinde geleceğinin aydınlık olacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber toplam 2979 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim