• İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

Prof. Dr. Nizamettin Parlak: Gazze’de Yaşananlar ve Yahudilerin Zihinsel Arka Planı (II)

Prof. Dr. Nizamettin Parlak: Gazze’de Yaşananlar ve Yahudilerin Zihinsel Arka Planı (II)
  1. Hz. Peygamber ve Yahudiler

Hz. Peygamber, 622 yılında Medine’ye göç ettiğinde şehrin nüfusunun yarıya yakını Yahudi idi ve Medine site devletini kurarken yapılan sözleşmeye onlar da dâhil edildi. Sözleşmede yer alan bazı maddelere göre Medine bir saldırıya uğrarsa hep beraber savunacaklardı ayrıca mâli sorumluluk yükleyen bazı maddeler de vardı.

Üç büyük Yahudi kabilesi 624’ten itibaren birer yıl arayla sözleşmeye aykırı davrandılar, Beni Kaynuka 624’te, Beni Nadir ise 625’te sürüldüler. Medine’deki üç büyük ve güçlü kabileden biri olan Beni Kurayza ise, 627’de Medine’ye saldıran Mekkeli putatapanlarla ittifak yapıp vatana ihanet ettikleri için bunun cezasını canlarıyla ödediler.

 

  1. Endülüs’te Yahudiler

Peygamberimizin Peygamberlikle görevlendirilişinden yüz yıl sonra Müslümanlar, Yahudilerle bu sefer İber Yarımadası’nda (bugünkü İspanya ve Portekiz) karşılaştılar (M. 711). O sırada İber Yarımadası’nda Katolik Vizigotlar hâkimdi ve ülkede çok sayıda Yahudi de yaşamaktaydı. M. 589’da Katolikliği kabul eden Vizigotlar, bundan 27 yıl sonra ülkedeki Yahudileri asimile etme faaliyetleri başlattılar.  Böylece onlar, Hıristiyan olmaya ya da ülkeyi terk etmeye zorlandılar. M. 616 da alınan bir kararla ülkedeki bütün Yahudilere Hıristiyanlığa geçmeleri için bir yıl süre tanındı. 694 yılında çıkartılan bir fermanla Yahudilerin, toptan köle statüsüne indirildiği ilan edildi.

Müslümanlar, İber Yarımadası’na çıkarma yapıp Katolik Vizigotları mağlup ederek  İspanya topraklarını fethedince Yahudiler yok olmaktan kurtuldular. Yarımadada İslam hâkimiyetinde yaklaşık 800 yıl boyunca üç din mensubu, bir arada yaşama imkânı buldu (convivencia). Ancak 1492’de Müslümanlar, İspanya’daki hâkimiyetlerini kaybedip Katolikler tekrar hükümran olunca ülkedeki Müslüman ve Yahudilere hayat hakkı tanımadılar. Bu sefer de Osmanlı devreye girdi, Endülüslü Müslüman ve Yahudiler Osmanlı topraklarına taşındı. Müslümanların/Osmanlı’nın sahip çıktığı Yahudiler, II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde büyük bir katliama maruz kaldılar, çok sayıda Yahudi katledildi. Günümüz Yahudileri ise kendilerine İberya’da, Avrupa’da yapılanları, Filistinlilere yaşatmaktadırlar.

Devamı: https://www.insaniyet.net/gazzede-yasananlar-ve-yahudilerin-zihinsel-arka-plani-ii/

Bu haber toplam 293 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim