• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Prof. Dr. Taştan: Tarihi konu edinen dizilerimiz Türk dünyasında da ilgi görüyor

Prof. Dr. Taştan: Tarihi konu edinen dizilerimiz Türk dünyasında da ilgi görüyor
V. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni Kitabı TRT Erzurum Radyosu’nda Konuşuldu…

Van’da 17-18 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen ve daha sonra tebliğleri kitaba dönüştürülen V. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni hakkında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi; aynı zamanda Türkiye Yazarlar Birliği Van Temsilcisi ve Van Yazar ve Şairler Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Zeki Taştan, TRT Erzurum Radyosu’na konuştu.

Bölgenin ve Türkiye’nin en önemli yayın ağlarından birisi olan; Yapımcı Selma Talar, Teknik Yönetmen Ahmet Aykılıç ve Spiker Ömer Ergedik’in sunduğu TRT Erzurum Radyosu’na canlı bağlanan Taştan, sempozyum ve kitap hakkında dinleyicilere bilgi verdi.

Prof. Taştan, sempozyum ve kitapla ilgili soru sorulması üzerine şu açıklamayı yaptı:

Türkiye’nin en geniş yazar ağına sahip olan ve geçtiğimiz günlerde 45. Kuruluş yıldönümünü kutladığımız Türkiye Yazarlar Birliği, daha önce İstanbul’da Topkapı, Dolmabahçe sarayları; Konya ve Malazgirt’te düzenlediği Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’ni bu kez Van’da düzenledi. 17-18 Kasım 2022 tarihlerinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde gerçekleşen ve tarihsel anlamda önemli bir etkinlik olan bilgi şölenine Türkiye’nin dört bir yanından akademisyen, yazar ve sanatçılar katıldı. İki gün süren sempozyumda otuza yakın bildiri sunuldu. Bu bildiriler daha sonra kitap hâline getirildi.

Sempozyumda tarih ve roman, tarih ve sinema, tarih ve tiyatro gibi birçok disiplinde bildiriler sunuldu. Popüler tarihî romanlar, darbelerin romanı, Atatürk, Türk padişahları, II. Abdülhamit, Ahmet Midhat Efendi, İskender Pala, Emine Işınsu, Ziya Şakir, H. Namık Orkun ve daha pek çok konu etrafında tarih-roman ilişkisi masaya yatırıldı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin daha önceki bildirileri de dikkate alındığında Türk tarihi, tarih felsefesi, tarih sanat ilişkisi bağlamında önemli bir boşluğun doldurulduğu görülecektir. Diğer sempozyumların da kitaplaşması, tartışma konularının sosyolojik bir anlam kazanması ve tarihsel bir boyuta bürünmesi anlamında da değerlidir. Dinleyicilerimiz bu kitaplara Türkiye Yazarlar Birliği’nin tyb.org.tr  sitesinden kolayca ulaşabilirler.

Zeki Taştan konuşmasına tarih ve sanat ilişkisi bağlamında devam etti. Şunları söyledi:

Son zamanlarda tarihe karşı büyük bir ilginin olduğunu, bilhassa Diriliş Ertuğrul, Muhteşem Yüzyıl, Elveda Rumeli, Payitaht Abdülhamit, Mehmed: Fetihler Sultanı gibi dizi filmlere hem Türkiye’den hem yurt dışından seyirciler tarafından büyük rağbet gösterildiği ortadadır. Hatta Türk dünyasında da büyük bir merakla izlenen bu diziler, hem ortak bir kültürün yeniden canlanmasına ve ortak bir dil etrafında bir dil felsefesinin oluşumuna da katkı sunmaktadır. Bunu, Özbekistan ve Azerbaycan ziyaretlerinde bizzat müşahade ettik. Bu anlamda birçok yazar ve sanatçı da tarihe ilgi duymakta, roman, tiyatro, sinema gibi kurgusal dünyayla tarihi bir araya getirerek estetik bir haz uyandırmaya çalışmaktadır. Bunun için malzeme de mevcuttur. Çünkü Türk tarihinde sanatçıların ilgilisi çekecek çok geniş bir konu zenginliği bulunmaktadır.

TRT Erzurum Radyosu’nun bölge için önemine dikkat çeken Taştan, Spiker Ömer Ergedik şaşında radyo ekibine teşekkür ederek programı noktaladı.

Bu haber toplam 539 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim