• İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Rafine Benliğe Kaçış: Makyaj Soytarılığı

Rafine Benliğe Kaçış: Makyaj Soytarılığı

* Kişinin kendi gerçekliğinden imtina etmesi, durmadan arzuladığı öteki benliğe kaçıştır. Öteki, omurgasız yığınların evvela ayrıştırılıp sonra ısıl işlemden geçerek katı atık merkezlerinde birleştirildiği, kapitalizmin ikna odalarında idealize edilmiş rafine benliktir. Bireysellikten kümülatif yığınlara ikame edilen rafine benlik, kaçışa toplumsal bir ivme, sosyolojik bir mana kazandırır. Bu zaviyeden bakınca kaçış, tam manasıyla kültürü doğurur. Makyaj kültürünü!

* Makyaj kelimesinin etimolojisine baktığımızda Fransızca “maquillage” kelimesinin; boya ve güzellik malzemeleriyle görüntüyü değiştirme manasında kullanıldığını görürüz. Maquiller fiili -age ekiyle türetilmiş olup İngilizce’de “make-up” fiili ile birleşmektedir. Sözü geçen fiil yüzyılın başında Türkçe lügatlere bir sıfat olarak ikame edilmiş olup esasen “yapmacık” manasında kullanılmaktadır. Anladınız onu!

* Dünyada kozmetik sektörünün büyüklüğünün 2023 yılı sonunda 750 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türk kozmetik sektörü ise 162 ülkeye ihracat yapan ve dış ticaret fazlası veren bir sektör. Bu ülkelerin başında Irak, ABD, Rusya ve İran yer alıyor. Irak, 150,3 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, ikinci sırada 105,1 milyon dolarla ABD, üçüncü sırada ise 82,2 milyon dolarla Rusya var.

* Toplum nezdinde makyaj, kadınların ve kadınsı erkeklerin bir takım boyaları ve kimyasal maddeleri vücutlarına sürerek daha genç ve diri görünmelerini sağlayan post-modern bir araç olarak algılanmaktadır. Oysa makyaj, mücessem manasıyla razı olunmayan bir ruh durumundan sürreal bir imgeleme, arzulanan bir ruh durumuna kaçışın nesnesidir.

Devamı: https://www.edebifikir.com/haykiris/rafine-benlige-kacis-makyaj-soytariligi.html

Bu haber toplam 237 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim