• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

“Ramazan Ayı Edebi Metinlerde Geniş Yer Aldı”

“Ramazan Ayı Edebi Metinlerde Geniş Yer Aldı”
Edebiyatçı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin dijital platformlarda yaptığı Ramazan Söyleşilerine konuk oldu.

2.5.2020 tarihinde Şubenin, Youtube, facebook, instagram sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan Kırbıyık, "Klasik Edebiyatımızda Ramazan" konusunda açıklamalarda bulundu.

 “Evveli rahmet, ortası ma’firet, sonu cehennem ateşinden kurtuluş olan, içinde bin aydan hayırlı Kadir gecesini barındıran, on bir ayın sultanı ramazan bütün anlamlarıyla arınmaya, olgunlaşmaya bizi davet eder.” diye konuşan Kırbıyık sözlerini şöyle sürdürdü: “Razan ayı Osmanlılarda sadece dini boyutuyla yaşanmış veya işlenmiş değildir. Türk milleti ahlak tezkiyesiyle, günahtan çekilmesiyle, cömertliğiyle bir ramazan medeniyeti meydana getirmiş bir millettir.   Ramazan ayı Osmanlılarda sadece dini boyutuyla değildir. Ramazan hem sosyal hem dini hem kültürel bir mevzu olarak edebiyatımızda yer alır.”

Konuşmasında Osmanlı edebiyatında Ramazan’ın nasıl yer aldığını da anlatan Mehmet Kırbıyık, “Şiirlerde, edebi metinlerde, tasavvufta ve dini nitelikli yazılarda bunu çok açık bir şekilde görüyoruz. Şiirlerden örnek verecek olursak: 18.yüzyılın meşhur Mesnevi yazarlarından Süleyman Nahifi'nin 253 beygirlik bir Fazileti Savm, isimli eserinde orucun faydaları anlatılır. “Oruç ayında oruç tutulmalıdır., /Oruç Müslüman kadın ve erkeğe farz oldu.” / Şeklinde şiirler yazmıştır. Ayrıca, Yine Nabi’nin oğluna yazdığı şiir de buna örnektir.” diye konuştu.

Ramazan ilahilerini karşılama ve veda şeklinde anlatan Kırbıyık, Ramazan davulu ile okunan Ramazan manileri, Oruç ve Ramazanla ilgili edebiyatımızda yer alan eserler ve şiirlerden örnekler verdiği konuşması ilgiyle izlendi.

Bu haber toplam 463 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim