• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Şair Orhan Şaik Gökyay, Vefatının 25. Yılında Anılıyor

Şair Orhan Şaik Gökyay, Vefatının 25. Yılında Anılıyor
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı: "Vatan şairi olarak anılmasını sağlayan Gökyay, şiirlerinde yeni nesillere vatan, millet ve memleket şuurunu vermiştir.

Yaşadığı topraklara içtenlikle bağlı yerli ve milli bir aydındır.” dedi.

Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair ve öğretmen Orhan Şaik Gökyay, vefatının 25. yılında çeşitli programlarla anılıyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İstanbul'u Okuyorum" projesi kapsamında Ali Fuat Başgil Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’nde bir anma töreni düzenlendi.

 

Vatan, Millet ve Memleket Şuurunu Vermiştir

Törene konuk olan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da Gökyay'ın edebiyat dünyasının yıldız isimlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, "Vatan şairi olarak anılmasını sağlayan Gökyay, şiirlerinde yeni nesillere vatan, millet ve memleket şuurunu vermiştir. Yaşadığı topraklara içtenlikle bağlı yerli ve milli bir aydındır. Sadece edebi eserleriyle değil ilmi çalışmalarıyla da öncü bir şahsiyettir." dedi. Bıyıklı, Gökyay'ın özellikle Dede Korkut üzerine yaptığı çalışmalarla Türk kültürüne büyük hizmetlerde bulunduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ayrıca hocalık vasfı kendisine en çok yakışan isimlerden biridir. Hayatı boyunca hakikatli talebe yetiştirmeye özen göstermiş, birikimlerini paylaşmakta cömert davranmıştır. Ayrıca hayatında yeni nesillere örnek olarak gösterebileceğimiz sayısız hatıra vardır. Özellikle gençlere İstiklal Marşı'ndan sonra en çok okunan 'Bu Vatan Kimin' şiirini ezberlemelerini tavsiye ederim. Orhan Şaik Gökyay'ı okumak gençlere dil şuuru ve şiir sevgisini kazandıracaktır."

 

Destan Şairi

Lise Müdürü Tayfur Kozan, törenin açılışında Orhan Şaik Gökyay'ın destan şairi ve Anadolu insanının sesi olduğunu söyledi. Kozan, Gökyay'ın şairliğinin yanı sıra çok iyi eleştiriler de yazdığını belirterek, "Muazzam bir kütüphanesi vardı ve bu kütüphaneyi vefatından az bir süre önce Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin kütüphanesine bağışladı. Ruhu şad olsun. Bizler böyle bir günde okulumuz olarak onu anmaktan büyük gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Eğitimci yazar Mahmut Topbaşlı ise Gökyay'ın 7 kardeşten biri olduğunu ve küçük yaşlardayken annesini kaybettiğini aktararak, "Orhan Şaik Gökyay'ın ruh dünyası küçücük bir çocukken kaybettiği annesinin yokluğuyla besleniyor ve duygu dünyası da orada fırtınalar estirmeye başlamış. İlk yazdığı şiir de 'Annemin Mezarında' olmuştur." ifadesini kullandı.

 

Sorularınız için:

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

Tarih: Her Perşembe │ Saat: 16.00 – 18.00  │ Yer: TYB İstanbul Şubesi

Bu haber toplam 694 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim