• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Şairler Meclisi’nde Şairler Şiirlerine Ses Verdi

Şairler Meclisi’nde Şairler Şiirlerine Ses Verdi
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi 2022 yılının son Şairler Meclis’i programını gerçekleştirdi. Şairler Meclisi programında çok sayıda şair kendi şiirlerine ses verdiler, okudular.

Programın açış konuşmasını yapan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, şiirin hikmetle beslenen gönül ilmi olduğunu belirterek, “Şairler şiirlerde kullandıkları imgelerle zihin dünyamızı zenginleştirirler. Gönlümüze kimi zaman hoşnutluk, kimi zaman melal bırakırlar. Şiir sadece duygunun dili değil, aklın da dilidir. Toplumsal sorunlara ve yaralara yönelik önerilerde vardır. İnsan ruhunu ve aklını canlı tutan, ritim veren ve besleyen en temel edebiyat türü şiirdir” tespitinde bulundu.

Şiir aklı etkinleştirir

Toplumun başta Ziya Paşa, Yunus Emre, Süleyman Çelebi,  Necip Fazıl, Sezai Karakoç,  Mehmet Akif Ersoy,  Edip Cansever, Ahmet Hamdi Tanpınar, İsmet Özel olmak üzere şairlerin şiirlerinden feyiz aldığını, aklını doyurduğunu söyleyen yazar-şair Mehmet Sait Uluçay, “Şiir sadece sosyal etkinliklerde okunan bir edebi tür de değildir. Şiir, yol gösterir, eleştiri getirir, çözüm üretir, ufuk çizer, umut verir,  ruhu dinlendirir, aklı etkinleştirir.” dedi.

Neden şiir yazılır?

Şairlerin neden şiir yazdığına Oktay Akbal ve Nazan Bekiroğlu’dan örnekler veren Uluçay şunları söyledi “Oktay Akbal, kurşun rengi dünyayı maviye boyatmak, açmayan güneşi açtırmak, yağmayan yağmuru yağdırmak için şiir yazar şairler diyor. Şairlerin neden şiir yazdıklarını, pelikanların yavrularını neden kanlarıyla beslediklerini anladığım gün anladım diyor Nazan Bekiroğlu. Ben de diyorum ki, bize şiiri yazdıran içimizde dinmeyen sancılarımızdır. İflah etmez dertlerimizdir. Aşklarımızdır, sevdalarımızdır. Hadiselere karşı duyarlılığımızdır. Yüreklerimize sığmayan, taşan ve coşan imanımızdır.”

TYB’nin büyük bir markası: Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni

Şiir sever bir milletin kültür, sanat ve edebiyat kurumu olan Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurulduğundan beri şiir ve şaire büyük önem verdiğini, ‘Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’ni 30 yıldır aralıksız devam ettirerek geleneksel hale getirdiğini kaydeden Uluçay, “  Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi olarak, biz de Ayda bir defa Şairler Meclis’i programıyla şairlerimizle şiir severlerimizi bir araya getiriyoruz. Değerli dostlar, şairlerimiz şimdi,  gönüllerinde mayaladıkları şiirlerine ses verecekler. Biz de şiir severler olarak ruhumuzla, aklımızla, gönlümüzle bu güzel insanların güzel şiirlerine kulak vereceğiz. Onların sihirli sözleriyle ruhumuzu dinlendireceğiz, aklımızı besleyeceğiz. Hoş bir vakit geçireceğiz.” şeklinde konuştu

Şairler ve şiirler geçidi

TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın açış konuşmasından sonra şiir dinletisi başladı. Yoğun ilginin olduğun şiir dinletisinde şairler kendi şiirlerini okudular. Sunuculuğunu Hukuk Fakültesi Öğrencisi  Ebubekir Karasu’nun yaptığı programda şiirlerini okuyan şair ve şiirleri şöyle: Bahri Sabancılar(Ben, Bent, Bende), Banu Sancak(Göğsümdeki Nar), Talip Işık(Kayıp Düşler), Yavuz Öztürk(Yaşamak), Mehmet Sait Uluçay(Sen Yoksun), Hamit Gök(Çarmığın Çocukları), Kezban Eldemir Gültepe(Gençliğimi bıraktım), İbrahim Eryeğit(Kalbimin Aydınlık Yeri), Dr. Şemsettin Kuzeci(Ben Büyüdüm Baba, Uyanmadı), Sibel Özdemir(Sevdalıyam Sana Türkiyem), Dr. İsmail Bozkurt(Şair ve Şiir), Betül Fırat(Şanlı Bayrağım), Doğan Bekir Baran(Pir), Şerife Badısaba(Emanet), Sıtkı Caney(Nehirler Boyunca, Kumandan’a), Ebubekir Karasu(Kalbim Aklımı Geçe),Tahsin Sağlam(Kırk Yaş)

Programda TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Şube Başkan Yardımcısı Şahin Ali Şen, Şube Sekreteri Kezban Eldemir Gültepe, Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Şemsettin Kuzeci, Hamit Gök, Selim Atlıhan, Muhammed Işık, Necmettin Evci şiirlerini okuyan şairlere katılım belgesi takdim ettiler. Program toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

 Haber: Şahin Ali Şen

91b111cf-7fa8-476c-a977-04137024ca2f.jpg 95ea5b12-735b-4705-8d2b-869f106009e7.jpg1d38b7c7-2aef-4c06-b7d0-977b642937a0.jpg

Bu haber toplam 737 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim