​Sanatkâr -1: Bir Amaca Uygunluk

Elif SÖNMEZIŞIK AYDIN

-Ruzname; Kelime Günlüğü’nden-

Her çağın gölgesini andıran izler, adımlar ve cümlelerle dolu sokaklar. İzahı en zor yapılan zamanlardayız. Yakın geçmişi tam tekmil aydınlatmayı tam başaramamışlığımızdan mı, bir doğruda buluşamadığımızdan mı bilinmez, kıssadaki hissemize de yabancı sayılırız. Geçmişin birkaç meselesinden bugünün bir meselesini anlama denklemi yüzünden fazladan çabalamak gerekiyor ama ya bu reçetede şifa yoksa kaygısı yaşıyoruz.

Fert kendi durumuna odaklanır en çok. Yaradılışı böyle. Manzaralara da kendi penceresinden görür. İçinde olduğu manzaranın selametiyle yakından ilgilidir, zira o manzaradaki selametten payını alacaktır. Fakat kendi penceresinden görünen kesit tamamı anlamaya yeter mi yetmez mi diye düşünmek, kendi selametine daha fazla odaklananın harcı değil. İçinde bulunduğu toplumla etkileşime geçmek, alışverişte bulunmak, gerektiğinde fedakârlık yapmak, kısacası toplumun selameti için çabalamak da herkesin harcı değil. Bu çabanın da sadra şifa olsun diye bir ölçüsü var. Selamete götüren araçlar, amaçlara dönüşünce uğruna nefes alıp verilen kupkuru bir dünya hırsına, güç kavgasına, hınca ve yol açabiliyor. Üstelik bu raddeye geldi mi, kavga, kahır ve kederden başka bir şey vadedemiyor.

Bahaeddin Özkişi’nin devrin değişikliğini, yitirilenleri ve değişimin gölgesindeki inancı sorguladığı Sokakta adlı romanının son sayfalarından birinde şöyle bir cümle vardır: “Dine aç topluluklar yalancı memeler gibi ideolojilere dayadılar dudaklarını. Bir fikrin doğruluğu akla uygunluğu ile ölçülür oldu.”

Özkişi bir gönül adamıydı ve siyasi dilden epey uzaktı. Yine de siyasi tutumlardan yola çıkan ya da yolu oraya varan toplum mühendisliğine söyleyecek sözü vardı. Sokak temsili üzerinden yargılıyordu onları. Dışında kaldığı bir dünyanın getirdiği sıkıntılara yabancılaşmıyordu. O yüzden “uzak” olmanın getirdiği bir zıtlaşmadan söz edilemez. Çağlara yayılan bir inanç bunalımlarına dair mesajı, satır arasında görünür bir yerde. Kendine inanç sistemi uyduran insanoğluna net bir tenkit.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/sanatkar-1-bir-amaca-uygunluk-7453/

Bu yazı toplam 63 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim