• İstanbul 20 °C
  • Ankara 15 °C

Sedat Umran ve Şiirine Dair 4

Sedat Umran ve Şiirine Dair 4

Tuğba D. CAN yazdı...

Şiir

Meş'aleler

Yedigün adlı dergide ilk şiiri yayınlanan Umran için bu, onun dergilerdeki ilk şiiridir. Şiir "Akşam!" başlığıyla yayınlanır. Ona göre dergideki bu ilk şiir şairliğinin tescili manasına gelmektedir. Bu ilk şiirden sonra, şiirlerine hız kesmeden devam eden Umran'ın ilk eseri Meş'aleler adlı eserdir. Meş'aleler adlı eserini 1949 yılında Kayseri Zencidere'deki Gedikli Erbaş Okulu'nda levazım subayı iken eline alır. Bu eserin 2. baskısı İz Yayıncılık tarafından 2006 yılında tekrar yapılmıştır. Meş'aleler adlı eserinde 61 şiirine yer vermiştir. Eser, 1943 – 1949 tarihleri arasında yazmış olduğu şiirlerini içermektedir. Kitaba ismini veren Meş'aleler adlı şiir, kitabın ilk şiiri olup şöyledir:

"Arzu yarıldı bir nar gibi içimde yer yer

Döküldü kıvılcımlar halinde taneleri…

Perdeler etrafında uçan pervâneleri;

Parıldayan camlarda titriyor meş'aleler,

Nefes alıyor sessiz perdeler karanlıkta

Ay sükûtla örüyor tenhada kozasını

Fısıldıyor perdeler, bir haber karanlıkta:

Ve uyku uzatıyor sükûn dolu tasını…" (Umran, 2006:9).

Leke

"Leke, Umran'ın 1969 yılında masraflarını üstlenerek Soyut Yayınları arasında yayımlattığı bir şiir kitabıdır. Şairin 25-48 yaş arasında yazdığı 168 şiiri içermektedir. Birinci baskısı tükendiğinden otuz yıl sonra" 2. baskısı yapılmış eserin basımı Birey Yayıncılık tarafından 1999 yılında gerçekleştirilmiştir. Leke adlı şiir kitabı şairin 20 yıllık ürünlerinin toplamıdır. Eserdeki şiirlerin çoğu, farklı dergilerde yayınlanmıştır. "İlhan Berk, bu kitabı dili bakımından "şiire karşı bir şiir deneyi" olarak" (Kolektif, 2010:1057) değerlendirmiştir. Sedat Umran, bu eseriyle duyulmuş ve "eşyanın şairi" olarak anılmaya başlanmıştır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sedat-umran-ve-siirine-dair-4-k5849.html

Bu haber toplam 153 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim