• İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

Şükür

Elif SÖNMEZIŞIK AYDIN

-Ruzname; Kelime Günlüğü'nden-

İnsanın inanma ihtiyacı, adanma ihtiyacına eşlik ediyor. Yeryüzündeki canlı varlığını devam ettiren her türden temel madde, bu devamlılıktaki mükemmelliği sorgulamaya ve devamında minnetini sunacağı bir inanca yönelmeye teşvik ediyor hepimizi.

Yeryüzü, aslımızı idrake dair bir hatırlatma mekanizması. Geldiğimiz ve gideceğimiz sonsuzluğun kısa süren bir yansıması, aksi sedası… ve ne kadar bunun farkında olunursa o kadar huzurlu olunacak diyarı. Buna mukabil dünyanın duygu durumunu belirleyen insanlık, hayatın seyrine yön veren, değişken denklemler dizisi. Hiçbiri birbirine benzemeyen ve çözülmesi zor denklemler bunlar. Kişi kendini çözebildiği takdirde, dünyaya ve insanlığa zararı sıfır noktasına dek inebiliyor. Ama çözemedikçe, bugün tarihin en yüksek seviyesine varmış olan huzursuzluk ve kargaşanın bir parçası oluyor.  

İnsanın insani olandan uzaklaşması zamandan daha hızlıdır. Rutine dönüşen nimetlerin varlığı zaman geçtikçe daha az fark edilir. Görülmeyen güzellikler yüzünden minnet ve şükür de bünyede barınamaz.

Temel ihtiyaçlar, hayatın biricik mecburiyetleri. Bunlardan herhangi birine ulaşılamazsa isyan edildiği, erişilmesi mümkün olduğunda ise doğal akışın dâhilinde olması yüzünden şükretmenin gerekmediği bir dünyadaymışız gibi yaşarız. Ama hep bir şeyler eksiktir. Temel-lüks ayrımı belirsizleşir. Hep daha iyisi istenir. Çünkü yokluk acısını bilip de unutan, nimetin vebalinden mesul hissetmeden rehaveti yaşamaya başlar.

Ölümün, hayatın ta kendisi oluşu gibi var olan nimetlerin bir gün olmaması yahut azalması da insanın payına düşen, en azından düşme ihtimali bulunan bir hakikat. Esasında hayatla ölüm arasında her an yaşanabilecek “takas” gibi, her an yüzleşmemiz gereken bir hakikat…

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/sukur-makale-45956

Bu yazı toplam 293 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim