• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Tahsin Baz: Urfalı yazarlar dijitalleşme ve yapay zekayı konuştu

Tahsin Baz: Urfalı yazarlar dijitalleşme ve yapay zekayı konuştu
Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinin her hafta gerçekleştirdiği “Cuma Sohbetleri”nin bu haftaki konusu dijitalleşme ve yapay zeka oldu.

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinin bu haftaki “Cuma Sohbetleri” konukları Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı, Şanlıurfa TEKNOKENT Genel Müdürü Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek ve Harran Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı, ERASMUS Koordinatörü, Doçent Doç. Dr. Dursun Akaslan oldu. Cuma Sohbetlerinin konusu ise yapay zeka ve dijitalleşme oldu.

AYDİLEK: DİJİTALLEŞME İHTİYAÇTAN ÇOK ZORUNLULUK 

Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı, Şanlıurfa TEKNOKENT Genel Müdürü Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek, şöyle konuştu:

“Günümüzü adlandırırken Bilgi Çağı, Dijital Çağ, Yazılım Çağı olarak adlandırdığımız farklı farklı, eş anlamlı cümleler kullanıyoruz. Bugün baktığımız zaman, ‘Ben Cep Telefonu kullanmıyorum’ deme şansımız kaldı mı? Yani 10 sene öncesinde belki ben cep telefonu kullanmıyorum, kimse beni aramasın, bulmasın vs kabul edilebiliyordu ancak bir baktık bir süre sonra herkes kullanıyor. Daha sonra ‘Sosyal Medya hesabımı kullanmıyorum’ gibi bir ifade. Bunlar, içinde bulunduğumuz toplumda adapte olmamız için artık ihtiyaçtan çok, zorunluluk hale gelmiş. Çünkü bilgi kaybına maruz kalıyorsunuz. Siz sevdiklerinize ulaşamıyorsunuz, sevdikleriniz size ulaşamıyor. Dolayısıyla bu Dijitalleşmeyi ihtiyaçtan çok bu çağda zorunluluk olduğunu görüyoruz.”

“BUGÜN YAPAY ZEKA VE ENDÜSTRİ 4-0’DAN BAHSEDİYORUZ”

Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı, Şanlıurfa TEKNOKENT Genel Müdürü Doç.Dr. İbrahim Berkan Aydilek, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bilişim önemli dedik; insanoğluna baktığımız zaman Avcı toplumu, Tarım toplumu, Endüstri toplumu, Bilgi toplumu ve süper akıllı bir topluma doğru ilerliyor. Her geçişte eleştiriler oyluyor. Yani tarlada, karasabandan traktöre geçiş sürecinde de, traktör çiftçiliği bitirecek mi, yada bu işimizi elimizden mi alacak gibi konuşmalar olmuştur. Tahmin ediyorum burada da aramızda çok kıymetli Yazarlarımız, Şairlerimiz var, Yazının icadında belki tartışmalar çıkmıştır. Yani yazı artık hafızamızı köreltecek mi? Her şeyi hafızamıza atıyorduk ama, şimdi bunu bir yere yazınca ne olur gibi tartışmayı da, insanoğlunun fıtratında var zaten, iyisini bulmak için bununla ilgili kafa yormak gerekiyor. Buda bize bahşedilmiş önemli bir özellik. Yazılımı siz kendiniz yapmıyorsunuz, teknolojiye hakim olmanız mümkün değil. Bugün Yapay Zeka ve Endüstri 4.-0’dan bahsediyoruz. Artık Kompitür Computer kelimesi yani Türkçe kullanımı Bilgisayar kelimesi aslında İngilizce kelime olarak Compute’den geliyor. Yani hesaplamaktan geliyor. Türkçe’ye Bilgisayar olarak geçirmişiz. Bilgisayarlar sayısal işlemleri insanlara göre çok daha hızlı ve daha yüksek bir doğruluk oranı ile yapar. Örneğin çok basamaklı bir sayıyı çarpmak insana zor gelir ama, işportadan aldığımız basit bir hesap makinesi bile çok çabuk ve daha doğru olarak bunları yapabiliyor, dolayısıyla yapay zeka ile bir amacımız da günlük hayattaki problem ve işlerimizi bilgisayarların hızlı çözebileceği bu şekildeki sayısal hale çevirmeye çalışmaktır.”

Harran Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dursun Akaslan da yazılım mühendisliğinin tıp fakültesi, eczacılık, diş hekimliği gibi önemli olduğunu kaydetti.

Devamı: https://www.gazeteipekyol.com/haber/15685113/urfali-yazalar-dijitallesme-ve-yapay-zekayi-konustu

Bu haber toplam 265 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim