• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Tuba Yavuz: Bunu Hüseyin Akın’a Kim Öğretmedi?

Tuba Yavuz: Bunu Hüseyin Akın’a Kim Öğretmedi?
İnsanız, kendimizi keşfetmeyi seviyoruz. Ayna arıyoruz sağda solda. Belki de bunun için okuyoruz hepimiz. Varoluşumuzu en çok edebi metinlerle fark etmek, onlarda kendimizi görmek istediğimizden kitaplara tutunuyoruz.

Okudukça çevremizle ve insanlara olan bağımız değişiyor. En azından değişmesini arzuluyoruz. Dönüşelim istiyoruz. Daha zarif bir dünya hayal ediyoruz. Gönlümüz hep incelikler peşinde. Böyle olunca mısralara, satırlara gömülüp yakaladığımız güzelliklerin izini sürüyoruz.

İnsan insanın aynası derler ya da Hüseyin Akın'ın tabiri ile insan insanın yankısı. Birbirimizin aksinde "ben"imize ulaşma çabasındayız. Yolda olanlardan ve hep arayanlardan olmayı niyaz ediyoruz. Bu gaye ile farklı yazarları ve kitapları tanıma imkânı buluyoruz. "Bunu Bana Öğretmediniz" bu vesile ile okuduğum bir eserdi. Okurken kendimi, annemi, babamı, hatıralarımı gördüm. Aslında anlatılanlar benim çocukluğuma hiç benzemiyordu. Fakat hissettirdikleri birdi. Belki de hepimiz farklı evlerde, farklı öğretmenlerle, farklı okullarda da büyüsek benzer hisleri gönlümüze asarak şekillendik. Kocaman insan olduk gönlümüzün, zihnimizin evinin kapılarını dünyaya açtık ama bahçesine diktiğimiz ağacın meyvesinde hep o tasdı özledik, aradık. Çocukluğumuz.

Biz büyüdük ve kirlendi dünya diyor şarkıda. Büyürken neleri yanlış anladık, neleri iyi ki yaptık, fark etmeden kimler o çocuk kalbimize kanaviçe işler gibi merhameti, adaleti, dürüstlüğü işledi onları anlatıyor Hüseyin Akın "Bunu Bana Öğretmediniz" de.

Şairce Düşünen Çocuk

Kaybolmak için insan nereye gider? En çok hatıralarına yani çocukluğunadır yönü. Hele de şairse. Söke söke bitiremediğimiz yumağımızdır çocuk elimizde. Sonra büyürüz. Koca adam oluruz. Baba olur, anne olur, iş güç sahibi oluruz. Dönüp başka bir gözle bakınca çocukluğumuza o vakitler anlamadığımız detayların bugün bizi nasıl "biz" yaptığını fark ederiz. "Bunu Bana Öğretmediniz" Hüseyin Akın'ın çocukluğuna mercek tutan dönüp o yılların aile hayatının kapılarını okuruna açtığı kendi tabiri ile tavan arasındaki her şeyi döküp saçtığı bir eserdir.

"Bunu Bana Öğretmediniz" deneme anı türünde. Artık türler arası sınırlar da kalktığından anlatı deyip genel bir başlık da koymak mümkün. Eserin adı, başlığı ve türünden ziyade nereyi işaret ettiğine bakmak istiyorum ben bu yazımda.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/bunu-huseyin-akina-kim-ogretmedi-k5707.html

Bu haber toplam 213 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim