• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Türk Maarif Ansiklopedisi

Türk Maarif Ansiklopedisi
Türkler, yıllarca geniş coğrafyalarda farklı din, dil, ırk ve mezhepten toplumları bir arada huzur ve barış içerisinde yaşatmış ve böylelikle bir eğitim ve bilgi felsefesi ortaya koymuştur.

Buna rağmen, yıllardır hüküm süren Avrupa merkeziyetçi düşüncenin etkileriyle eğitim alanındaki bilgi, birikim ve geleneklerimiz gözlerden uzak tutulmaya çalışılıyor. Bu alanda kapsamlı bilgi içeren ansiklopedik eserlerin sayısı da son derece az. Bu eksikliğin giderilmesi için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bilimler Akademisi 2020 yılı ortalarında bir araya gelerek Türk Maarif Ansiklopedisi için çalışmalarını başlattı. 3 yıllık kapsamlı bir çalışma sonucu, 2023 yılının sonunda okuyucuya sunulan ansiklopedide 1200 madde bulunmakta. Ansiklopedinin yazımına kendi alanlarında uzman 600’ü aşkın yazar ve akademisyen katkıda bulunmuş. Ansiklopedi maddeleri ise beş ana tasniften meydana geliyor:

  1. Kişiler (biyografi),
  2. Kurumlar (eğitimle ilgili her türlü mekân, ortam, yapı),
  3. Kavramlar (eğitime dair temel kavramlar, teoriler, paradigmalar, olgular vb.)
  4. Eserler (muhtevası ağırlıklı olarak eğitim olan kitap, gazete, dergi vb. türler),
  5. Olay, Dönem ve Şehirler (önemli gelişmeler, kritik dönemler, eğitim faaliyetleri ve birikimiyle öne çıkmış şehirler).

Kişiler bölümünde 324 farklı şahsiyetin biyografisine yer verilmiş. Eserde bulunan kişilerin biyografileri bilinen biyografi şeklinin dışında, eğitimci yönlerine odaklanılmış ve özgün yönleri ortaya çıkarılmaya çalışılmış. Hayat hikâyelerine kısaca değindikten sonra şahsi eğitim hayatlarına, eğitim alanındaki katkılarına ve varsa eserlerine yer verilmiş.

Kurumlar bölümünde 269 maddeye yer alıyor. Bu maddelerde doğrudan eğitime hasredilmiş medrese, sıbyan mektebi, tekke, zaviye, askerî ve tıbbî mektepler gibi kurumlar bulunuyor. Ayrıca doğrudan eğitim maksatlı kurulmayan kütüphane, cami, kervansaray, meşkhane, dergâh, ulema, şuara ve ümera konakları, sağlık ve ticaret kurumları gibi yapıların da özellikle modern eğitimin kurumsallaşmasından önce oldukça önemli eğitim işlevleri bu maddelerde kaleme alınmış. Bu kurumların sadece kendi kültür çevremize etkisinden bahsedilmeyip dünyada eğitim tarihine sağladığı katkılara da yer verilmiş. Kurumları, farklı cepheleriyle okuyucuya sunan Türk Maarif Ansiklopedisi bu özelliği ile öne çıkıyor.

Devamı: https://www.edebifikir.com/kitap/turk-maarif-ansiklopedisi.html

Bu haber toplam 184 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim