• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2008

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2008
Türkiye Yazarlar Birliği'nin otuz üçüncü kitabı 2008 yılı Kültür Sanat Yıllığı, yıllık geleneğinin yirmi birincisi..

Yıllık, Ekonomi, Toplum ve Siyaset, Hukuk, İslam Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Deneme- Tenkit- İnceleme, Eğitim, Tiyatro, Şiir, Hikâye, Roman, Yayın Dünyası, Çocuk Edebiyatı, Müzik, Yayın Dünyası, Dergiler, Radyo-Televizyon, Sinema, Nesillerin Mirası, Kadın ve Aile, Folklor, Plastik Sanatlar, Elektronik Yayıncılık, Çalışma Hayatı, Olaylar-Ödüller-Kayıplar bölümlerinden müteşekkil. 

Kültür sanat yıllıkları, siyasi, toplumsal ve ekonomik değerlendirmelerle beraber roman, hikâye, şiir, basın ve yayın, dergiler, sinema gibi alanlarda o yıl için yapılan çalışmaların hem bir tasnifini ve dökümünü hem de bir değerlendirmesini içeriyor. 

2008 yılı Kültür Sanat yıllığı da 659 sayfalık hacmi ile diğer yıllıklar gibi kültür-sanat hayatında yaşananların bir dökümünü tutmak isteyenlerin elinde bulundurmak isteyeceği niteliğe sahip. 

Yıllığı TYB adına yayınlayan genel başkan Hicabi Kırlangıç iken, Yayına Hazırlayanlar İbrahim Ulvi Yavuz ve Rıfkı Kaymaz olmuş. 

Yıllığın bölümleri ve bölümleri kaleme alan isimler ise şu şekilde yer almış. 2007’de Ekonomi ve Siyaset (Doç. Dr. Mustafa Acar), Siyaset ve Toplum (Dr. Faruk Yılmaz), 2007’de Çalışma Hayatı (Tarkan Zengin), 2007’de Hukuk (Dr. Faruk Yılmaz, Av. Muhammed Murat Göl), Kültürel Bakış Başka Bir Açıdan Değerlendirme 2007 Yıllığına Giriş (Ömer Işık), 2007’de Dinî Hayatımız (Prof. Dr. Ali Yılmaz), Şiir/2007’de Şiir (Ali K. Metin), Hikâye/ 2007’de Türk Hikâyesi (Kâmil Yeşil), Roman /2007 Yılını Geride Bırakırken (Doç. Dr. Osman Gündüz), 2007’de Çocuk Edebiyatı (Yrd. Doç. Dr. Zeki Gürel), Dilimiz/ Türkçenin Seyir Defteri (Dr. Murat Küçük), Deneme, İnceleme, Tenkit (Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç), Yayın Dünyası/ 2007’de Hatırat Kitapları (Prof. Dr. Ali Birinci), Sinema/ Türk Sineması Patlama Yaptı (Gülcan Tezcan Arslan), Basın/ 2007’de Türk Medyası (M. Mehmet Gül), Dergiler / 2007 Dergileri Üzerine Bibliyografik Bir Tarama (Turhan Yusuf Günaydın), Eğitim/ 2007’de Eğitim (Ayşe Hümeyra Yılmaz), Musîki/ Türk Tasavvufî Müzik Kültürü ve Semah (Yrd. Doç. Dr. Murat Karabulut), Radyo Televizyon/ Görsel ve İşitsel Medyanın Gündemi (Mehmet Emin Genç), Folklor / Halk Kültürü Bağlamında Kültürel Turizm, Tarihî Evler ve Animasyon İlişkisi (Yrd. Doç. Dr. Murat Karabulut), Plastik Sanatlar/Geleneksel Türk Sanatları (Öğretim Görevlisi, Fatih Özkafa), Mizah/ Sizce ve Bizce Şöyledir Mizah (Erbay Kücet), Elektronik Yayıncılık (Aruz Vezninin Bilgisayarla Çözümlenmesinde İleri Aşamalar (Yrd. Doç. Dr.Atakan Kurt, Prof. Dr. Mehmet Kara, Prof. Dr. Cihan Okuyucu), Türkiye’de ve Dünyada Olaylar Kayıplar (İbrahim Ulvi Yavuz).
 

Bu bölümler içerisinde Yayın Dünyası ana başlığı altında '2007'de Hatırat kitapları'nı ele alan Ali Birinci, 2007 senesinin verimli geçtiğini aktarmış. Hatırat kitaplarının söz konusu edilen devirden ortalama 50 yıl sonrasında kaleme alınabildiklerini söylerken, son senelerde 27 Mayıs devrinin çokça yer almasında bunun etksisi olduğunu bildirmiş.

Sinema bölümünü kaleme alan Gülcan Tezcan, 2007 senesini film sayısı itibari ile verimli görürken, Mevlana Yılı olmasına rağmen Mevlana hz. hakkında bir film bile çekemeyişimizi hayal kırıklığı olarak değerlendirmiş. 

Dergiler bölümünü hazırlayan Yusuf Turan Günaydın, 90 sayfalık bölümde ancak bibliyografik bir tarama sunabilmiş. Daha geniş bir bölüm olarak hazırladığını düşündüğümüz bölüm yıllığın imkanları ölçüsünde 90 sayfalık bir bibliyografya olarak sunulmuş. 

Yıllığı okumak için tıklayın...

Bu haber toplam 369 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim