• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2011

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2011
Türkiye Yazarlar Birliği'nin kırk dördüncü kitabı 2011 yılı Kültür Sanat Yıllığı, yıllık geleneğinin yirmi dördüncüsü...

1984 yılından beri kesintisiz yayınıyla 28. yılına giren Türkiye Yazarlar Birliği yıllığının yirmi dördüncüsü olan yıllık, süregelen bölümlerden Ekonomi, Toplum ve Siyaset, İslam Dünyası, Türk Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Şiir, Hikâye, Roman, Yayın Dünyası, Araştırma-İnceleme-Tenkit, Çocuk Edebiyatı, Müzik, Basın, Dergiler, Radyo-Televizyon, Sinema, Folklor, Olaylar-Ödüller-Kayıplar bölümlerinden müteşekkil. 

Yayınlayanın İbrahim Ulvi Yavuz, editörün de Osman Özbahçe olduğu yıllık, 492 sayfalık hacmi ile başta şiir, hikaye, roman gibi edebi türler olmak üzere, kültür hayatımızın geneli hakkında ve ekonomi, toplum, siyaset ile birlikte dünyadaki gelişmeleri de değerlendiren bölümleri ile zengin bir içeriğe sahip görünüyor. 

Türkiye Yazarlar Birliği, hazırladığı yıllıklarla Türkiye’nin birikimlerine sahip çıkmaya ve yıllar içerisinde arşivlik bir çalışma çıkarmaya özen göstermiş. Başka bir örneği bulunmayan yıllıklar, yıllar içerisinde değişen isimlerle beraber yoluna devam etmiş ve özverili çalışmalar sonucunda tamamlanabilmiş. 

2011 yıllığının şiir bölümünü üç şair hazırlamış: Vural Kaya, Evren Kuçlu ve Selçuk Küpçük. Vural Kaya 2010’da şiirimizin genel görünümü incelemiş. Yaptığı değerlendirmeler ve seçtiği şiirlerin yanı sıra değerlendirmelerini 2010’da yayınlanan şiir kitapları listesiyle tamamlamış. Evren Kuçlu, 2010’da şiir eleştirisini yakın okumaya tâbi tutmuş. Yıl boyunca edebiyat dergilerinde çıkan eleştiri yazılarını, dergilerde yapılan tartışmaları kayıt altına almış, yorumlamış. Selçuk Küpçük büyük bir emeğin ürünü olan yazısında, 2000-2010 arasında çıkan ve kapanan edebiyat dergilerinin jeneriklerini, kadrolarını, ana prensiplerini, yayın hayatlarını yazmış.

Günümüz hikâyesinin en başarılı isimlerinden birisi olan Necip Tosun 2010’da hikâyemizin durumunu ele almış. Genel değerlendirmelerinin yanı sıra öne çıkan hikâye kitaplarını tek tek incelemiş. Yrd. Doç. Dr. Firdevs Cambaz Yumuşak romanımızı incelerken İbrahim Ulvi Yavuz, 2010’da yayımlanan bütün romanların listesini çıkarmış.

Türkiye’nin o yılına ilişkin sağlam kayıtların tutulduğu yıllıkta 2010 yılı ekonomik görünümü İskender Gümüş, hukuk bölümünü Kâmuran Emre, çalışma hayatını Tarkan Zengin, toplum ve siyaseti Serkan Yorgancılar yazmış.

Mustafa Özcan İslâm dünyasını, Dr. Bahtiyar Aslan Türk dünyasını yazmış.

Prof. Dr. Ejder Okumuş 2010 yılında dinî hayatı, Ercan Yıldırım kültür hayatını kaleme almış.

Dilimiz bölümünü İbrahim Demirci, deneme ve eleştiri bölümünü Hicabi Kırlangıç, dergiler bölümünü Yusuf Turan Günaydın, müzik bölümünü Münir Tireli ve Erdinç Bal, sinema bölümünü Yavuz Altınışık ve Gülcan Tezcan hazırlamış. 

2010’da Türk basınını geniş oylumlu yazısında Murat Erol, radyo ve televizyonu Raşit Yıldırım incelemiş. Yayın dünyasını Yakup Öztürk, folklor bölümünü Ahmet Şenol, Olaylar ve İnsanlar bölümünü İbrahim Ulvi Yavuz hazırlamış. 

Yıllığı okumak için tıklayın...

Bu haber toplam 466 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim